12. října 2022

Žemlovka jako dezert



Znáte víc podzimní jídlo než je žemlovka? A co kdybyste si ji připravili ve vylepšené verzi jako dezert, kde hraje prim náplň a pečivo je jen takový doplněk? Najdete v ní loupáky, tvaroh a samozřejmě šťavnatá ochucená jablka se skořicí. Takhle do skleničky stačí zavřít a může s vámi cestovat, kam si zamanete. No a pokud chcete servírovat na pána, tak před podáváním dejte na pár vteřin do mikrovlnky, ať se prohřeje a navrch přidejte kopec zmrzliny. Nebudete litovat, opravdu.



2-4 porce

  • 1-2 loupáky, na plátky
  • cca 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 200g jablek, nastrouhaných
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 4 lžíce cukru nebo víc podle chuti
  • 1 lžička skořice
  • vanilkový extrakt
  • rum
  • zmrzlina

  1. Máslem vymažu zavařovací sklenice a naspod v jedné vrstvě rozložím plátky loupáku, který zakápnu rumem.
  2. Jablka promíchám se dvěma lžícemi cukru a skořicí a část navrším na loupáky.
  3. Tvaroh promíchám se zbylým cukrem a vanilkovým extraktem a také část přidám na jablka.
  4. Potom vše ještě jednou zopakuji, loupáky, jablečnou a tvarohovou vrstvu. Nakonec nahoru přidám plátky loupáku, zakápnu rumem a trochou másla a peču v troubě na 180°C asi 20 minut, aby vrchní vrstva zezlátla.
  5. Žemlovku podávám ještě vlažnou se zmrzlinou, pokud vám stihne vychladnout, přihřejte si ji v troubě nebo mikrovlnce, stojí to za to.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)