24. srpna 2022

Ostružinový koláč s tvarohem a skořicovou drobenkou



Tenhle koláč byl úplný freestyle z toho, co jsme měli zrovna v lednici a ve spíži na prázdninách na chalupě, a dopadl naprosto skvěle. Do korpusu jsem přidala natrhané ostružiny, ale myslím, že výborný bude i s malinami, borůvkami nebo třeba višněmi, ani švestky by nebyly úplně k zahození. Na posypku jsem použila tmavý třtinový cukr s hrubšími krystalky, krásně na něm potom křupe. A ta skořice k tomu, to prostě chcete. Je to pozdní léto v jednom zákusku.


forma 24cm

korpus

  • 1,5 hrnku mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • jedlá soda
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • hrst ostružin

tvarohová vrstva

  • 1/4 hrnku cukru
  • 250g tvarohu

posypka

  • 1/4 hrnku tmavého cukru
  • 1/4 hrnku hrubé mouky
  • 50g změklého másla
  • lžička skořice
  1. Na korpus nasypu do mísy mouku spolu s cukrem a jedlou sodou. Vyklepnu k nim vejce, naliju olej a podmáslí a umíchám hladké polotekuté těsto.
  2. Nakonec opatrně do těsta vmíchám ostružiny, aby se v něm rovnoměrně rozprostřely. Těsto naliju do dortové formy vyložené pečícím papírem a uhladím.
  3. Tvaroh promíchám s cukrem a navrstvím ho na těsto ve formě.
  4. Nakonec do misky nasypu cukr, mouku, skořici a máslo pokojové teploty a prsty vytvořím sypkou drobenku. 
  5. Posypku nasypu na tvaroh a koláč peču v troubě předehřáté na 180°C dozlatova asi 30 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)