19. srpna 2022

Italský chlebový salát panzanella s cuketou



Chlebový salát je jedním z mých oblíbených, skýtá totiž hned několik výhod. Jednak nemusíte až tolik vařit, vlastně stačí jen opéct cuketu a chleba, promíchat a syté jídlo je na světě. Navíc v něm spotřebujete starší pečivo, které byste normálně už asi úplně nejedli. No a taky spotřebujete nějakou tu cuketu, které je teď všude dostatek a hodně z vás možná neví, co s ní zkusit nového. Takže win-win, co říkáte? Kdo neznáte italský salát panzanella, možná vám přijde použití starého pečiva do salátu trochu divné, ale dejte tomu šanci. Právě to totiž skvěle nasákne dresink i šťávu, kterou pustí cuketa, a výsledek je prostě božský.



2 porce

  • 200g cukety
  • 3 lžíce olivového oleje + 3 navíc na zálivku
  • 300g staršího pečiva (chléb, bageta, houska)
  • jarní cibulka
  • hrst petrželky
  • hrst zelených oliv
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl a pepř

  1. Cuketu nakrájím na plátky silné asi 1/2cm, osolím a na oleji opeču dozlatova z obou stran.
  2. Cuketu vyndám z pánve a na zbylém tuku opeču dokřupava na kousky nakrájené nebo natrhané pečivo společně s jarní cibulkou na kolečka.
  3. Pečivo přidám k cuketě, přisypu nasekanou petrželku a olivy.
  4. V misce promíchám 2 lžíce oleje s citronovou šťávou, špetkou soli a pepře, naliju na salát, promíchám a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)