29. června 2022

Mechový dort



Mecháč je hitem posledních let a já se vůbec nedivím... Na pohled je celkem efektní, zejména pro děti je to taková legrácka a navíc opravdu chutná. Za zelenou barvou korpusu stojí špenát, ale na chuti byste ho úplně nepoznali, takže se nebojte. Já jsem dort připravovala k narozeninám našich dětí a snědl se fakt rychle, takže za mě úspěch. 



forma 20cm

korpus

  • 150g čerstvého špenátu
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku cukru
  • 3 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • kypřící prášek
  • 1/4 hrnku podmáslí

krém

  • 500g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce cukru
dohotovení
  • borůvky, jahody (maliny,...)

  1. Nejprve si připravím zelenou směs do korpusu. Do hlubokého mixéru přidám čerstvý špenát a olej, které společně promixuju na vyšší otáčky, aby vznikla hladká tekutina.
  2. Do mísy vyklepnu vejce, nasypu cukr a šlehám několik minut do pěny, aby směs zesvětlala.
  3. K vejcím přidám umixovaný špenát, mouku, kypřící prášek a podmáslí a umíchám hladké těsto.
  4. Korpus naliju do formy vyložené pečícím papírem a peču v troubě předehřáté na 165°C asi 40 minut, dort je hotový, když špejle zapíchnutá do těsta z něj vyjde čistá.
  5. Vychladlý korpus rozdělím na čtyři části (tři stejné a jednu menší), z nichž jednu rozdrobím na malé drobečky, které budou sloužit na dozdobení povrchu dortu.
  6. Na krém ušlehám smetanu společně s cukrem na tuhou šlehačku a potom do ní postupně zašlehám tvaroh.
  7. Krém rozdělím na tři části a dvěma z nich naplním dort (do krému můžete při plnění zapíchnout jahody a borůvky) a nechám zatuhnout alespoň dvě hodiny v lednici.
  8. Potom zbylým krémem pomažu vršek a boky dortu a posypu připravenými drobečky. Vrch dortu ještě dodekoruji čerstvým ovocem, přidat můete i jiné "lesní" dekorace. Dort ještě nechte zatuhnout alespoň hodinu před podáváním.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)