1. dubna 2022

Mrkvový krém s quinoou



Mám tu pro vás další jarní recept, tentokrát na velmi jednoduchou, ale chutnou polévku. Kdybych měla nějakou zeleninu prohlásit za jarní, byla by to právě mrkev, můžete se proto v průběhu jara těšit hned na několik receptů s ní. Trik pro výbornou chuť téhle polévky spočívá v přípravě, zelenina se totiž nejprve opeče, takže se v ní všechny chutě zkoncentrují a zvýrazní. Potom už jen stačí rozmixovat, povařit, dochutit, zjemnit smetanou a je téměř hotovo. Polévku zkuste na talíři doplnit vařenou quinoou, je to příjemné ozvláštnění a navíc zasytí.

Recept vznikl ve spolupráci s Favi, kde najdete vše potřebné pro stylové servírování, ale nejen to.



4 porce

  • větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500g mrkve
  • olej
  • římský kmín
  • 3dcl vody
  • 1dcl smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • hrnek vařené quinoi
  • hladkolistá petržel

  1. Cibuli oloupu a nakrájím na měsíčky, česnek nechám ve slupce, mrkev očistím a nakrájím na špalíky.
  2. Připravenou zeleninu rozložím na plech vyložený pečícím papírem, přidám římský kmín, zakápnu olejem, promíchám a dám péct na 180°C na asi 40 minut.
  3. Upečenou zeleninu přendám do hlubokého mixéru, zaliju vodou a smetanou a nechám mixovat na vyšší otáčky nejlépe pět minut, aby byla polévka maximálně hladká, krémová a nadýchaná.
  4. Polévku přeliju do hrnce a přivedu k varu, podle chuti osolím a přidám pepř. Pokud je moc hustá, podle potřeby přidám ještě vodu.
  5. Hotovou polévku servíruji s quinoou a nasekanou petrželkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)