11. března 2022

Valašské frgály



S originálním valašským frgálem jsem se setkala kdysi dávno, když jsme trávili nějaký čas přímo na Valašsku. A musím říct, že mě okouzlil hned. Velký koláč s bohatou náplní, tenkým těstem a úsporným okrajem, to je přesně podle mého, protože popravdě kdo by měl rád na koláči široké okraje a skromnou náplň? Došlo k tomu až nedávno, že jsem ho zkusila upéct sama a výsledek mě potěšil, byl to totiž ten vláčný, máslem a rumem vonící koláč, který si pamatuju. No a vy si ho teď díky tomu můžete upéct taky, mám pro vás totiž recept. Tradičně se koláče plní tvarohovou, makovou nebo hruškovou náplní, já jsem připravila jeden s tvarohem a druhý s marmeládou, tak snad vám bude i tahle varianta chutnat.



2 koláče

těsto

  • 120ml mléka
  • 20g droždí
  • 40g moučkového cukru
  • 250g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 90g změklého másla

náplně

  • 250g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • vanilkový extrakt
  • 200g (meruňkové) marmelády

drobenka

  • 30g cukru krupice
  • 30g změklého másla
  • 30g hrubé mouky

dohotovení

  • vejce, máslo, moučkový cukr a rum

  1. Do misky naliju vlažné mléko, droždí a cukr a nechám cca 20 minut vzejít kvásek.
  2. Do větší mísy prosiju mouku, přidám vejce, máslo a kvásek a uhnětu hladké těsto. Misku přikryju utěrkou a nechám na teplém místě vykynout asi hodinu, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělím na dva díly a na pomoučené ploše rozválím na kruhy o průměru asi 30 centimetrů, které přendám na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Na jeden koláč přidám co nejvíce do krajů tvarohovou náplň, na kterou promíchám tvaroh, vejce, cukr a vanilkový extrakt. Na druhý pak přidám meruňkovou marmeládu.
  5. Na drobenku promnu mezi prsty cukr, máslo a mouku a drobenkou posypu oba koláče.
  6. Kraje těsta potřu rozšlehaným vejcem a peču v troubě předehřáté na 200°C dozlatova asi 15-20 minut.
  7. Zchladlý koláč potom ještě na závěr pokapu směsí rozpuštěného másla, cukru a rumu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)