11. února 2022

Pečené brambůrky s lososem a hořčičnou omáčkou



Valentýn je už skoro tady, recept na sladkou tečku bychom už měli, ale ještě by se, myslím, hodil tip na něco slaného, na čem si můžete pochutnat. Jako inspiraci jsem připravila tyhle malé brambůrky, které jsem nejprve upekla v troubě, naplnila čerstvým sýrem s křenem, přidala uzeného lososa a vše doplnila pikantní medovo hořčičnou omáčkou. Pokud jídlo připravíte tak, jak je, máte slibný předkrm, malé brambůrky však můžete vyměnit za velké brambory a potom vznikne slušné hlavní jídlo, kterým rozhodně neurazíte. V tom případě ale doporučuji brambory krátce předvařit ve vodě, pak už můžete pokračovat dle instrukcí.



2 porce

  • 300-400g malých brambor
  • 80g čerstvého sýra (Lučina, Palouček)
  • 1 lžička strouhaného křenu
  • 80-100g uzeného lososa
  • 1 lžíce Medové hořčice Maille
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • olivový olej
  • jarní cibulka
  • sůl a pepř

  1. Brambory omyju, osuším a rozložím na plech vyložený pečícím papírem. Pokapu je trochou oleje, osolím a peču v troubě na 180°C dozlatova asi 30-45 minut (záleží na velikosti brambor). Hotové brambory vyndám z trouby a nechám zchladnout.
  2. Mezitím si připravím krém ze sýra, na který promíchám čerstvý sýr, křen a dochutím solí a pepřem podle chuti.
  3. Na omáčku prošlehám Medovou hořčici Maille s citronovou šťávou a dvěma lžícemi olivového oleje.
  4. Zchladlým bramborám nakrojím do kříže vršky a dlaní je trochu rozplácnu. Na každou bramboru přidám lžičku sýrového krému, uzeného lososa a lžičku hořčičné omáčky. Navrch potom nasypu jarní cibulku a podávám.

Recept vznikl ve spolupráci s hořčicemi Maille.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)