31. ledna 2022

Kuře tikka masala



Recept na relativně rychlé kari se vždycky hodí, takže jestli máte rádi indickou, v restauraci si pochutnáte, ale doma úplně nevíte jak na to, tak už si ho můžete směle udělat i sami. O původu receptu se každopádně vedou trochu spory, někdo tvrdí, že byl vymyšlen až v 70. letech v Británii, jiní pak, že jde o původem indické jídlo. Jedno je ale jisté, po tomto pokrmu můžete sáhnout, i když zrovna neholdujete pikantním chutím, je to totiž jedno z mála kari, které nepálí.



4 porce

  • 500g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)
  • 100g hustého bílého jogurtu
  • stroužek česneku
  • obdobně velký kus zázvoru, nastrouhaného
  • lžička garam masaly
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky papriky
  • špetka soli

na omáčku

  • 2 lžíce oleje
  • menší cibule
  • stroužek česneku
  • kus zázvoru
  • lžička garam masaly
  • lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 400g konzerva drcených rajčat
  • 1dcl smetany na vaření
  • sůl a cukr

  1. Nejprve namarinuju kuře. Na marinádu promíchám jogurt s kořením, přidám nastrouhaný česnek a zázvor a trochu soli.
  2. Kuře nakrájím na menší kostky a naložím do marinády alespoň na hodinu, ideálně přes noc.
  3. Druhý den kuře rozprostřu na plech s pečícím papírem, troubu předehřeju na 200°C a peču dozlatova asi 20 minut, ke konci je ideální použít gril.
  4. Na omáčku nechám v pánvi zesklovatět nasekanou cibuli, česnek a zázvor, přidám všechno koření a nechám zpěnit.
  5. Potom přidám rajčata, podle potřeby další tekutinu a nechám probublávat asi 15 minut. Potom přidám smetanu, podle chuti dosolím a přidám cukr, pokud je omáčka moc kyselá. Nakonec omáčku promixuju tyčovým mixérem dohladka.
  6. Nakonec do omáčky vmíchám upečené maso a nechám společně prohřát. Podávám s rýží nebo plackami a čerstvým koriandrem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)