12. srpna 2021

Kořeněná marmeláda s červeným vínem



U nás jdou marmelády hlavně na palačinky, lívance a vafle, ale tuhle si dokážu představit i jako základ na horký nebo ledový čaj. Když jsem ji minulý týden vařila, vonělo to u nás jako o Vánocích, přesně jako vánoční svíčka. Tahle marmeláda je totiž ovoněná vánočním kořením, je s červeným vínem a jako základ jsem použila špendlíky, které nám rostou na zahradě. Ty volně rostou všude možně, tak stačí jen nasbírat, můžete se pustit do díla a na konec roku máte vystaráno.



10-12 menších skleniček

  • 2kg špendlíků, mirabelek
  • 1 pomeranč (bio)
  • 1dcl červeného vína
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 6 hřebíčků
  • svitek skořice
  • 1kg cukru
  • 2 lžičky pektinu

  1. Do hrnce dám omyté špendlíky, na kusy nakrájený pomeranč i s kůrou a červené víno.
  2. K ovoci přidám badyán, hřebíček a skořici a vařím doměkka pod pokličkou asi 1/2 hodiny.
  3. Rozvařené ovoce potom přes cedník propasíruju od pecek a koření a vrátím do hrnce.
  4. Cukr promíchám s pektinem, nasypu do ovocné šťávy a nechám chvilku provařit do zhoustnutí.
  5. Ještě horkou marmeládu naliju do vymytých sklenic, zavíčkuju a otočím dnem vzhůru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)