18. března 2020

Domácí fermentované kimči

Už hodně dávno jsem chtěla zkusit domácí kimči. Tento korejský fermentovaný zázrak plný vitamínů a minerálů je vlastně určitou kořeněnou variantou k našemu kysanému zelí. Jeho nespornou výhodou ale je, že nekvasí až tak dlouho, všechno záleží spíš na vašich preferencích a chuti. Minulý týden jsem se do něj konečně pustila a co osud nechtěl, ono se teď v rámci posilování imunity asi bude hodit, takže jsem se rozhodla o recept podělit i s vámi.

2-3 velké sklenice
  • 1,2kg pekingského zelí
  • 50g mořské soli
  • 2dcl vody
  • 2 jarní cibulky
  • 1 menší bílá cibule
  • 2 mrkve
pasta
  • 2cm kus zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 60g chilli na výrobu kimči
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1dcl vody
  1. Zelí podélně rozčtvrtím a nakrájím na proužky o velikosti asi 4cm.
  2. Kousky zelí dám do větší mísy, osolím a rukama promačkám, aby se sůl dostala pokud možno všude. Nakonec celé zelí zaliju vodou, promíchám a nechám ležet asi 1-2 hodiny.
  3. Odleželé zelí potom sliju a podle potřeby propláchnu studenou vodou, aby zůstalo slané tak akorát podle chuti.
  4. K zelí přimíchám očištěné a na drobné nudličky nakrájené mrkve, na tenká půlkolečka cibuli a nahrubo nasekanou jarní cibulku.
  5. V misce si připravím pastu, na kterou nastrouhám očištěný zázvor, nadrtím česnek a vše promíchám s chilli, rybí omáčkou a vodou.
  6. Tuto pastu potom zamíchám do zelné směsi, pořádně vše promíchám a ochuceným zelím naplním a upěchuju čisté sklenice asi do 4/5 (víc ne, vybublalo by vám v průběhu fermentace).
  7. Sklenice uzavřu a nechám na kuchyňské lince fermentovat 2 dny při pokojové teplotě.
  8. Po dvou dnech opatrně otevřu, zkontroluju a zase zavřené přemístím do lednice, kde nechám ještě pár dní uležet (stačí i jen do dalšího dne, zase záleží na vaší chuti). Potom už je možné konzumovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)