8. října 2019

Dýňová bábovka s chai kořením


Období cukety pomalu, ale jistě vystřídalo období, kdy v kuchyni vládne dýně. Nevím jak vy, ale já můžu dýni ve všech podobách, na slano i na sladko. Nejlepší je dýni upéct, protože tak z ní vymačkáte nejvíc chuti, já sama vždycky upeču dýni ve větším a pak ji nějakou dobu používám na vše, co potřebuji, polévky, kari, do šťouchaných brambor nebo právě do bábovky. Stačí ji zbavit semínek, nakrájet na kusy, pokapat trochou oleje a upéct na plechu s pečícím papírem na 180°C do měkka. Třeba tahle bábovka je s ní božská, taková úplně podzimní a kdo má rád perník, bude úplně nadšený.



1 bábovka
  • 150g třtinového cukru
  • 250ml oleje
  • 2 vejce
  • 400g hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • chai koření (špetka skořice, sušeného zázvoru, nového koření a kardamomu)
  • 300g pečené dýně
  • máslo a strouhanka na vysypání formy
  • moučkový cukr
  1. V míse prošlehám třtinový cukr společně s olejem a vejci. 
  2. Potom k nim do mísy postupně přisypávám mouku, sodu a chai koření.
  3. Nakonec vmíchám promixovanou upečenou dýni.
  4. Formu na bábovku vymažu máslem a vysypu strouhankou.
  5. Těsto naliju do formy a dám péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 3/4 hodiny, aby po zapíchnutí špejle do těsta zůstala po vytažení čistá.
  6. Chladnoucí bábovku vyklopím z formy a podle potřeby před podáváním posypu moučkovým cukrem.


2 komentáře:

  1. Dobrý večer, tak jsem ji dnes vyzkoušela a už chladne. Jsem moc zvědavá, jak bude chutnat, ale vypadá krásně. Děkuju moc za inspiraci. Hezké dny přeje Lucie

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)