6. srpna 2019

Lilková masala

Doma jsme se tak nějak časem přirozeně dopracovali k tomu, že často jíme jídla jenom ze zeleniny a myslím, že léto tomu úplně nahrává. Doma milujeme kořeněné jídlo a indickou kuchyni úplně, takže jsem už docela dlouhou dobu chtěla zkusit nějaké indické jídlo, které bude právě ze zeleniny. Výsledek máte sepsaný níže a byla to naprostá pecka! Rozhodně to bude jedna ze stálic v našem jídelníčku. Tak si masalu udělejte taky a dejte vědět, jak vám chutnala. Věřím, že budete stejně nadšení, jako my.

4 porce
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • lžička nasekaného zázvoru
  • malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední lilky (asi 0,5kg)
  • lžička římského kmínu
  • lžička garam masaly
  • lžička kurkumy
  • 150g rajčatového protlaku
  • 2 větší čerstvá rajčata
  • sůl
  • 1cm kus celého zázvoru
  • čerstvý koriandr
  1. Na rozpáleném oleji krátce zpěním nasekaný zázvor, najemno nasekanou cibuli a utřený česnek.
  2. K zelenině přidám na větší kostky nakrájený lilek (asi 3x3cm), který osolím a postupně na mírném plameni opeču ze všech stran.
  3. Když lilek změkne a je opečený, přidám nadrcený římský kmín, garam masalu a kurkumu a vše spolu nechám ještě trochu opéct, aby se koření rozvonělo.
  4. K lilku pak přidám rajčatový protlak i čerstvá rajčata nakrájená na menší kousky.
  5. Vše spolu promíchám a nechám pod pokličkou krátce podusit, aby rajčata změkla a spolu s protlakem vytvořila hustou omáčku. Podle potřeby přidávám i trochu vody, kdyby byla omáčka až moc hustá.
  6. Hotovou masalu dosolím a přidám na nudličky nakrájený čerstvý zázvor, který už jen promíchám a stáhnu z plotny.
  7. Masalu před podáváním posypu čerstvým koriandrem a podávám ideálně buď s rýží nebo indickými plackami.

TIP: Pokud máte kyselý protlak a díky tomu je i celé jídlo kyselé, nebojte se chuť vyvážit například trochou datlového sirupu nebo třtinového cukru.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)