22. července 2019

Slaný cuketový koláč s tymiánem a černými olivami

Slané koláče moc nedělám, i když se přiznám, že vlastně ani nevím proč. K dobrému obědu je totiž stačí doplnit polévkou a všichni jsou spokojení. No a protože směle začíná sezóna cuket, přispívám i já svou troškou do mlýna právě s receptem na slaný koláč s cuketou. Na jeho přípravu každopádně doporučuju použít mladé cukety, protože čím menší, tím lahodnější koláč bude.

koláč o průměru 24cm/35x11cm
korpus
  • hrnek hladké mouky
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/4 hrnku horké vody
  • špetka soli
  • máslo a strouhanka na vysypání formy
náplň
  • 250g tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 70g mozzarelly
  • kůra z poloviny citronu
  • snítka tymiánu
  • sůl a pepř
  • hrst černých oliv
  • menší cuketa
  1. Na korpus prosiju hladkou mouku a přimíchám k ní olej společně s horkou vodou a špetkou soli.
  2. Vznikne hladké vláčné těsto, které nechám chvíli odležet a mezitím si připravím náplň.
  3. Na náplň společně prošlehám tvaroh, vejce, nadrobno nasekanou mozzarellu, citronovou kůru a nasekaný tymián.
  4. Tvarohovou směs dochutím solí a pepřem.
  5. Odleželé těsto vložím do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a prsty ho vytlačím po celém dně a okrajích formy.
  6. Na korpus potom naliju tvarohovou směs, kterou pokladu plátky cukety nakrájenými na 0,5 centimetrové plátky a černými olivami.
  7. Koláč dám péct do trouby předehřáté na 190°C na asi 40 minut dozlatova.
  8. Hotový koláč nechám vystydnout a posypu ho ještě čerstvým tymiánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)