20. června 2019

Jahodová šarlota

Naše Pepina měla druhé narozeniny a my se jí rozhodli připravit hned dvě oslavy, jednu s rodinou a jednu s přáteli. No a když dvě oslavy, tak to znamená i dva narozeninové dorty. Proto jsem přemýšlela o nějakém receptu, který nebude tak náročný a díky aktuálním vedrům pokud možno i nepečený, aniž by to ubralo na kráse a chuti. Nakonec padla volba na šarlotu, která je plněná spoustou krému z jahod, šlehačky a jogurtu. Mám pro vás jeden tip, pokud ji budete dělat, tak si kupte cukrářské piškoty, které jsou rovné a ne uprostřed zúžené jako já, krém se vám skrz otvory po obvodu nebude vyvalovat a bude to líp vypadat. I když docela jsem si poradila, nebo?


forma 20cm v průměru
  • 100g jahod
  • 30g + 30g cukru
  • 2 balení práškové želatiny (20g)
  • 1dcl vody
  • 350ml smetany ke šlehání
  • 400ml smetanového jogurtu
  • 200g cukrářských piškotů
  • jahody, čerstvá bazalka a lístky meduňky na dozdobení
  1. Jahody si ve vyšší nádobě rozmixuju společně s 30g cukru na pyré.
  2. Želatinu rozmíchám ve vodě a nechám jí asi 10 minut nabobtnat.
  3. Potom želatinu zahřeju a míchám, aby se rozpustila. Nechám ji pak zchladnout na pokojovou teplotu.
  4. Smetanu společně s 30g cukru ušlehám na tuhou šlehačku.
  5. Špachtlí ke šlehačce vmíchám jahodové pyré a jogurt, nakonec důkladně zamíchám i rozpuštěnou želatinu.
  6. Dortovou formu si kolem dokola vyložím cukrářskými piškoty a zbytek jich rozložím i na dno formy.
  7. Jahodový krém potom pomalu naliju do piškoty vyložené formy, na povrchu uhladím a nechám v lednici ztuhnout ideálně přes noc.
  8. Před podáváním vyndám šarlotu s formy, navrch do soustředných kruhů naaranžuju na půlky rozříznuté jahody, bazalku a po obvodu přimáčknu listy meduňky, které zajistím provázkem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)