13. května 2019

Linecké řezy s tvarohem a citronovým krémem


Koláč na plech je vždycky vděčnost. U nás doma by se ale jedl sto let a hlavně jíst sladké jen proto, aby se snědlo, mi přijde zbytečné. Proto jsem tenhle recept dělala do menšího plechu a i když pořád bylo koláče dost, tak když ještě přišla návštěva, snědlo se to akorát. Linecké obecně miluju, tvaroh taky a citronová vrstva navrchu tomu dává příjemnou kyselkavost. Prostě paráda, tak jestli taky máte rádi koláče ne moc sladké, zkuste.


forma 35x25cm
linecké těsto
  • 200g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100g změklého másla
  • 130g cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
tvarohová vrstva
  • 500g tučného tvarohu
  • 250g ricotty
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100g cukru
citronová vrstva
  • asi 75ml citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 120g cukru
  • 2 lžíce mouky
  1. Ze surovin na těsto uhnětu pomocí hnětače linecké těsto.
  2. Těsto pomocí prstů vmáčknu na spodek plechu.
  3. Tvarohy vyšlehám společně s ricottou.
  4. Postupně do tvarohové směsi zašlehám vejce, škrob a cukr.
  5. Připravenou tvarohovou vrstvu naliju na linecké těsto a uhladím tak, aby všude byla stejně vysoká.
  6. Troubu si předehřeju na 180°C a koláč peču 45 minut.
  7. Mezitím si připravím citronový krém. Na ten společně prošlehám citronovou šťávu, vejce, cukr a postupně přisypávám mouku, aby vznikl hladký krém.
  8. Po 45 minutách pečení koláč vyndám, naliju na něj připravený citronový krém a dopékám ještě asi 15 minut, aby citronová vrstva ztuhla.
  9. Upečený koláč nechám vychladnout a teprve potom ho krájím na jednotlivé porce.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)