11. února 2019

Ovesné tartaletky s čokoládou a višňovou marmeládou


Tyhle tartaletky jsem zkoušela pro návštěvu, kam jsme měli jet na výlet. Bohužel do toho vstoupila nemoc (naštěstí ne naše), tak všechny zbyly na nás. Ne, že bych si stěžovala. Je to o něco zdravější verze klasických tartaletek, protože korpus je převážně z vloček, jako náplň jsem použila domácí višňovou marmeládu a navrch je ganache z hořké čokolády, ale pořád je to prostě dezert. Každopádně pokud se rozhodnete je třeba upéct na Valentýna, tak si myslím, že projdou na jedničku.


5 tartaletek (průměr 9cm)
korpus
  • 1 a 1/2 hrnku ovesné mouky (ovesné vločky rozmixované na mouku)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
náplň
  • 150ml višňové marmelády s kousky višní
  • 100g hořké čokolády
  • 50g smetany ke šlehání

dozdobení
  • granátové jablko
  • drcené kakaové boby
  1. Na korpus promíchám prsty ovesnou mouku s cukrem, kakaem a rozpuštěným máslem, aby vzniklo drobivé těsto.
  2. Těsto potom vmáčknu do formiček na tartaletky a prsty ho upěchuju, aby všude mělo stejnou tloušťku.
  3. Troubu si předehřeju na 180°C a korpusy v ní peču 15-20 minut.
  4. Korpusy nechám ve formičkách trochu zchladnout (nemusí být úplně studené) a do každé tartaletky přidám velkou lžíci marmelády, kterou pomocí lžíce rozprostřu rovnoměrně na dno košíčku.
  5. V hrnci si přivedu k varu smetanu ke šlehání a potom v ní rozpustím na kousky nalámanou čokoládu.
  6. Vzniklou ganache potom naliju do košíčků na marmeládu.
  7. Na ještě teplou ganache ještě nasypu semínka granátového jablka a kakaové boby.
  8. Hotové tartaletky nechám přes noc zatuhnout v lednici a teprve potom je vyklopím z formiček.

Tip:
  • Fungovat bude jakákoliv dobrá kyselkavá marmeláda (meruňková, rybízová)
  • Tartaletky opravdu vyklopte z formy až po úplném zatuhnutí, korpus je dost křehký.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)