Taky v těchhle vedrech nemáte chuť ani nějak vyvařovat, ani jíst teplá vydatná jídla? Já tedy ne, takže nejčastěji přes týden k večeři nejraději připravuji různé saláty. Ale samotná zelenina, to by za chvíli bylo možná trochu fádní, takže aby salát vydal za plnohodnotné jídlo, je fajn ho něčím doplnit. A to něco nemusí být hned maso, třeba falafel obstojí víc než dostatečně.
2-3 porce
falafel (asi 12 kusů)
- hrnek sušené cizrny
 - polovina cibule
 - lžička sušeného koriandru
 - lžička soli
 - špetka chilli
 - tři stroužky česneku
 - lžička římského kmínu
 - hladká mouka podle potřeby
 - olej na smažení
 
- Večer předem namočím hrnek cizrny do studené vody tak, aby byla cizrna hodně ponořená.
 - Druhý den pak do sekáčku nebo mixéru dám cibuli, koriandr, sůl, chilli, česnek a kmín a umixuji dohladka.
 - Potom přidám slitou cizrnu a mixuju jen tolik, aby byla cizrna jemněji nasekaná, ale nevznikla úplně hladká kaše.
 - Obsah mixéru vysypu do mísy a lehce zasypu a rukama promíchám s moukou tak, aby vznikla hmota, ze které jde tvarovat kuličky velké asi jako pingpongový míček.
 - Ve vysoké vrstvě oleje potom kuličky smažím dozlatova.
 
salát
- čtvrtina ledového salátu
 - hrst oliv
 - čtvrtina okurky
 - hrst cherry rajčat
 - čtvrtina červené cibule
 - snítka čerstvého koriandru
 - 4 lžíce jogurtu
 - lžička tahini pasty
 - 2 lžíce olivového oleje
 - špetka soli
 
- Na salát nakrájím na proužky ledový salát, olivy nasekám, okurku nakrájím na nudličky, cherry rajčata na čtvrtiny a červenou cibuli na proužky.
 - Všechnu zeleninu společně s koriandrem promíchám a navrším na talíře.
 - Na zálivku promíchám jogurt s tahini, olivovým olejem a špetkou soli.
 - Na salát přidám usmažené falafely a vše pokapu zálivkou.
 
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)