6. dubna 2017

Skotská vejce


Nebo pštrosí, chcete-li. Podle mě ideální velikonoční jídlo, protože vajíčka prostě k Velikonocům patří. Nejlepší je uvařit vejce tak akorát, aby byl žloutek ještě tekutý a jako nejlepší přílohu vidím bramborovou kaši.
Na 4 porce
  • 4 vejce
  • 500g mletého vepřového masa
  • špetku muškátového oříšku
  • lžičku anglické nebo dijonské hořčice
  • hladkolistou petrželku
  • pepř a sůl
  • strouhanku
  • olej na smažení
  1. Vodu v hrnci, kde chci vařit vejce, přivedu k varu. Vejce do ní ponořím a vařím přesně 6,5 minuty, pak vejce ponořím do studené vody a nechám vychladnout. Zchladlá vejce oloupu.
  2. Mleté maso promíchám s muškátovým oříškem, hořčicí, nasekanou petrželkou a lehce osolím a opepřím.
  3. Maso rozdělím na 4 části a opatrně jím obalím každé vejce zvlášť.
  4. Takto připravené koule obalím ve strouhance a usmažím je ponořené v oleji, což trvá asi 7 minut.

Jako další velikonoční tip mám nápad na dekorační svícínky ze skořápek od vajec. Stačí rozebrat čajové svíčky, vosk rozpustit na sporáku, knoty umístit do skořápek a zalít je voskem. Nakonec je stačí naaranžovat do sklenic s mechem.

2 komentáře:

  1. Ještě jsem skotská vejce nedělala.Kdysi jsme je měli ve škole a vajíčka byla tvrdá a nebyl to žádný zázrak.Ale jak tak vidím a čtu,budou letos na Velikonoce u nás taky. Taky se mi líbí nápad na svícen se skořápky..jednoduchý a hezký.
    přeji krásné Velikonoce
    Daška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za to obojí, taky přeju hezké Velikonoce ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)