6. února 2017

Celerové noky s karamelizovanou cibulkou a rozmarýnovým máslem


V tuhle dobu je to se zeleninou vždycky náročné, ta mimosézónní je předražená a zimní zeleninu už obvykle nemůžeme ani cítit. To se pak snažím zakomponovat ji do jídel, která jíme běžně, ale na první pohled v nich nebude tak evidentní. No a tohle všechno splňují celerové noky, které se dají používat všude, kde byste použili ty klasické bramborové. Já na ně pro inspiraci připravila karamelizovanou cibulku a rozmarýnové máslo.

Na 4 přílohové porce (2 hlavní) celerových noků
  • 400g celeru
  • 160-200g hladké mouky
  • 1 vejce

na dokončení
  • 4 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100g másla
  • snítku rozmarýnu
  1. Oloupaný celer nakrájím na drobnější kostičky a uvařím je ve vodě do měkka.
  2. Celer sliju, nechám vychladnout a rukama z něj vymačkám co nejvíce tekutiny.
  3. Vymačkaný celer rozmixuju ponorným mixérem do hladka, přidám vejce a postupně mouku tak, aby vzniklo lehce lepivé těsto, které rozdělím na 4 části a na hodně pomoučené ploše z nich vyválím asi 30 cm dlouhé válečky, ze kterých nožem odkrajuju jednotlivé noky.
  4. Přivedu osolenou vodu k varu a noky v ní nechám vařit, když jsou hotové, vyplavou na povrch.
  5. Na pánvi rozpustím máslo, přidám na půlkolečka nakrájenou cibuli a cukr a vše spolu opékám asi 5 minut, dokud cibule nezkaramelizuje. 
  6. Pak lehce osolím, přidám nasekaný rozmarýn a vmíchám noky, které společně s obsahem pánve ještě krátce opeču.
  7. Podávat lze jen tak nebo zasypané parmazánem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)