26. března 2016

Aby byl domov šetrnější


Asi nad tím občas přemýšlíme všichni, jak to udělat, aby náš domov byl šetrnější? Pro každého je asi motivace různá, někdo vnímá jako důležitější chránit naší planetu a pro jiného bude podstatnější úspora peněz. Pro mě osobně jsou oba tyhle motivy skoro na stejné úrovni a nad úsporností se zamýšlím čím dál častěji. Jsou naše zvyky, které dodržujeme, opravdu úsporné? A děláme to správně? Nešlo by třeba někde trochu přidat?

Projekt šetrnějšího domova Ikey tak pro mě přišel v pravý čas. Budeme se stěhovat, a tak je možná snadnější osvojit si další praktiky, které povedou k obojímu, ušetříme a zmenšíme svou ekologickou stopu. Tady si ji můžete pro zajímavost spočítat. Ikea oslovila a vybrala několik českých rodin, které se podrobily zajímavé zkušenosti. Zaznamenaly si, jak se chovají doma ohledně spotřeby v nejrůznějších směrech a co se změnilo od té doby, kdy zapojily více nápadů, jak být doma šetrnější.

Jak si ohledně plýtvání stojíme? Podle průzkumů máme v Česku největší problém s plýtváním vodou, když se zamyslím, tak i my asi vodou zrovna nešetříme. Miluju horkou vanu, přitom ale sprchování hodně ušetří a je to i zdravější. Podobně je to i s umýváním nádobí pod tekoucí vodou, což hodně lidí pořád ještě dělá celkem běžně.


Velké rezervy máme i u plýtvání jídlem, víc než polovina z nás vyhodí jídlo minimálně jednou za měsíc a pětina dokonce jednou týdně. A je to úplně zbytečné, protože se vyhazování dá vyhnout pomocí správného skladování potravin a využití třeba i zbytků. Nejčastěji prý v Česku vyhazujeme pečivo, což trápí i mě, celkem často se mi stane, že nějaký zbytek chleba už zplesniví a musím ho vyhodit. Přitom je to jen o správném skladování, jenže se mi tím moc nechce zabývat. A protože téma jídla je mi blízké, hodně se v příštích týdnech dozvíte i o tom, jak úsporně vařit, skladovat jídlo a využít suroviny na maximum. Určitě se dozvíte i o třídění odpadu a dalších možnostech, jak být šetrnější.


O příbězích jednotlivých rodin, které se do projektu Ikey zapojily, stejně jako tipy jak šetřit životní prostředí i finance najdete na stránce projektu Šetrnější domov. Můžete tam najít i nějaký ten tip ode mě, ale určitě ty, kterými se řídíme a taky ty, které nově vyzkoušíme, najdete postupně i tady na blogu. Bude to zábava!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)