9. listopadu 2015

Dýňové těstoviny s hnědým máslem a cibulkou


Dýně má jako plodina mnoho využití v kuchyni, od sladkého až po slané. Asi se všichni shodneme, že udělat z ní polívku je to nejjednodušší, každopádně sladká chuť dýně si zaslouží vyniknout i v jiných pokrmech. Proměnit ji v těstovinu je vtipné, jenomže počkejte, ta chuť je úžasná. Jestli chcete opravdu podzimní jídlo, zkuste těstoviny s máslem a cibulkou. Neprohloupíte.

Na 4 porce těstovin jsem potřebovala:
  • 160g dýně hokkaido
  • lžíci oleje
  • 270g hladké mouky (plus navíc na poprášení)
  1. Připravit těstoviny není náročné, zvládnete to i pokud nevlastníte strojek. Nejprve je však třeba připravit si dýni. Tu nakrájejte na kostky, pokapte ji olejem a na plechu s pečícím papírem ji upečte doměkka v troubě na 200°C asi 20-30 minut.
  2. Zchladlou dýni propasírujte nebo jen rozmixujte mixérem na pyré.
  3. V míse začněte promíchávat pyré s moukou, těsto propracovávejte rukama, aby se suroviny propojily. Pokud bude třeba trochu mouky přidejte, mělo by vzniknout těsto, které se nebude téměř lepit.
  4. Na pomoučené ploše těsto vyválejte asi na 3 milimetry a rádýlkem vykrájejte asi centimetr široké těstoviny.
  5. Ty hned uvařte v osolené vroucí vodě, stačí jen pár minut. Nebo je nechte na utěrce usušit a použijte později.

Na dokončení:
  • 3 lžíce másla
  • 2 červené cibule
  • snítku tymiánu
  • sůl a pepř
  1. K dokončení nechte máslo při vyšší teplotě na pánvi rozpustit a pokračujte, až začne máslo hnědnout a lehce se připalovat. 
  2. V tu chvíli ztlumte plamen, přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou červenou cibuli, kterou nechte změknout a zesládnout.
  3. Nakonec jen přidejte lístky tymiánu, přimíchejte hotové těstoviny, osolte a opepřete a promíchejte.

2 komentáře:

  1. NO to je krása, chtěla jsem skončit s pokusy s dýní, ale tohle ještě letos musím udělat.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Vando, zkus, je to jednoduché a moc dobré. Ale ty máš taky pár výborných nápadů co s dýní ;)

      Smazat

Za všechny komentáře děkuji :)