9. března 2015

Thajské krůtí kuličky v omáčce


Při čtení tohoto receptu mě nejvíc zaujala omáčka a její úžasné složení. Obsahuje totiž citronovou trávu, kokosové mléko, kurkumu a další ingredience, které slibují vynikající zážitek. No a byla to pravda, omáčka je tak skvělá, že jsem jí napoprvé téměř vylízala z talíře. Bylinky jsou i kuličkách samotných, takže dokonalost.



Inspiraci jsem čerpala z blogu zde.


Na 4 porce jsem potřebovala:
na kuličky:

  • 500g mletého krůtího masa (ideálně např. stehno)
  • nadrobno nasekanou šalotku
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 1 stonek citronové trávy (pouze měkká dužina nasekaná najemno)
  • lžičku strouhaného zázvoru
  • 1 lžíci světlé sójové omáčky
  • 1 lžíci rybí omáčky
  • 1 lžičku omáčky Sriracha
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • olej

na omáčku:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 stonky citronové trávy
  • svitek skořice
  • lžičku kurkumy
  • lžíci nastrouhaného zázvoru
  • hvězdičku badyánu
  • velkou konzervu kokosového mléka
  • půl hrnku vývaru
  • rybí omáčku dle chuti
  • šťávu z poloviny limetky
  1. Na kuličky jsem v misce promíchala všechny ingredience kromě oleje a vlhkýma rukama z nich vytvarovala kuličky o velikosti ping pongového míčku. Kuličky jsem dala ztuhnout do lednice alespoň na půl hodiny. 
  2. Ztuhlé kuličky jsem na troše oleje opekla na pánvi ze všech stran dozlatova a dala stranou.
  3. K výpeku z kuliček jsem přidala na pěticentimetrové špalíky nakrájenou citronovou trávu, kterou jsem ještě před tím tupou stranou nože "pobouchala", aby se lépe uvolnily chutě. Do pánve jsem přidala skořici, kurkumu, zázvor, badyán a vše zalila kokosovým mlékem a vývarem.
  4. K omáčce jsem vrátila zpět krůtí kuličky a vše spolu nechala provářet a redukovat asi čtvrt hodiny. Nakonec jsem z omáčky vyjmula všechno koření a dochutila limetkovou šťávou, případně rybí omáčkou. Jako ideální přílohu vidím rýži.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)