26. března 2015

Květinová kuchařka Jany Vlkové + soutěž


Když jsem zjistila, že bude Smart Press vydávat kuchařku, kde se při receptech používají květiny, začala jsem se opravdu těšit. Zapojení květin do gastronomie se možná zdá bláznivé, ale není to úplně nová věc, i pokud vaříte poměrně tradičně, určitě se býlí, květy a květiny na vašem talíři vyskytují. Určitě třeba používáte kopřivy do velikonoční nádivky nebo jste propadli medvědímu česneku. Že ale můžete používat při přípravě vynikajících jídel například jetel, jitrocel nebo květy ovocných stromů, to zjistíte právě tady.



Musím říct, že jsem ráda, že jsem si ji pořídila, protože z ní budu čerpat dlouhá léta. Stačí se podívat okolo sebe na louky a do lesa, pár toho sebrat a uvidíte, jak zajímavé věci mohou vzniknout. Knížka je unikátní tím, že nejde o tvorbu převzatou ze zahraničí, autorkou je totiž Jana Vlková, která se již dlouhou dobu u nás zabývá jedlým kvítím. Knížka ale přesto není nepodobná zahraniční "Vaříme s bylinkami" Jekky McViccar, kterou už mám doma nějakou dobu, každopádně se česká variace soustřeďuje na ty druhy květin a bylin, které jsou pro naše zeměpisné šířky typičtější.


Je to vlastně dva v jednom, protože kromě receptů zde najdete i takový herbář, tedy květiny a květy spolu s jejich popisem, účinky a taky možností, jak je v kuchyni zužitkovat. Recepty jsou společně s bylinkami rozdělené podle ročních období, což je určitě fajn při orientaci. Najdete v ní jak klasické recepty v novém díky použití právě jedlých květů, ale taky zajímavé nové a moderní recepty. Mě nejvíc zaujaly falešné kapary z poupat různých rostlin (například pampelišky), které určitě jako milovnice kaparů brzy zkusím, a taky sakurové květy konzervované v soli.


Soutěž

No a jelikož se mi knížka hodně líbí a myslím, že pro nadcházející jaro se opravdu moc hodí, rozhodla jsem se vám jeden výtisk věnovat. Je to taky proto, že jste na facebookové stránce blogu přesáhli 2000 čtenářů a já jsem letos zase zapomněla na narozeniny blogu v únoru. Takže tedy, jak na to?

  1. Buďte mým čtenářem na facebooku
  2. K příspěvku ohledně této kuchařky na facebooku napište komentář, jaké zajímavé jídlo vám v poslední době chutnalo
  3. Sdílejte tento článek na sociální síti (ideálně facebook nebo i jiné)

Doufám, že nikoho nepohorší, že je soutěž zaměřená na majitele facebooku. Výherce vyberu 16.dubna (nebo krátce po) a následně o něm budu informovat na facebookové stránce blogu. No a pokud nevyhrajete, koupit si kuchařku můžete knihkupectvích nebo přes internet!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)