16. března 2015

Hummus z bílých fazolí s pečeným citronem a česnekem


Hummus je klasický blízkovýchodní pokrm z cizrny. Ale jistě již dávno víte, že cizrnu lze zaměnit za jakoukoliv jinou luštěninu a experimentovat tak s chutěmi. Dnešní hummus je z bílých fazolí, které jsou nejlepší, když je sami uvaříte, ale pokud spěcháte, s konzervou taky naděláte spoustu parády. Zajímavou tečku dodává upečený citron a česnek ve slupce. Servírovat můžete klasicky s pita chlebem nebo s čímkoliv, na co můžete hummus nabrat.


Inspirace odtud.


Na dávku na menší párty jsem potřebovala:

  • 1 citron
  • 4 nevyloupané stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrnek uvařených bílých fazolí (nebo 1 konzervu)
  • lžičku sezamových semínek
  • sůl
  • hladkolistou petržel
  1. Troubu jsem si předehřála na 200°C. Citron jsem rozpůlila, odkrojila oba konce a postavila řeznou stranou navrch do zapékací misky. K citronům jsem přidala stroužky česneku ve slupce, vše pokapala olivovým olejem a dala do trouby péct na 20 minut.
  2. Do mixéru jsem vsypala fazole, sezam a česnek vyloupnutý ze slupky. Z upečeného citronu jsem k ingrediencím vymačkala šťávu, přidala sůl a trochu olivového oleje a umixovala na jemnou kaši.
  3. Na talíři jsem hummus servírovala zalitý olivovým olejem a posypaný nasekanou petrželí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)