23. února 2015

Pomerančový likér


Vyrobit domácí likér, který bude mít intenzivní chuť po pomerančích, je celkem hračka. Tento likér je složený z kvalitní brandy, pomerančové kůry a cukrového sirupu. Chce to jen čas a silnou vůli vydržet tak měsíc, během nějž lahodná chuť z pomerančů přejde do alkoholu. 

Tento likér není nepodobný slavnému Grand Marnier, použít se dá do dezertů, koktejlů, ale my ho máme rádi jen tak na ledu. Pomeranče použijte bio a sloupněte z nich pouze vrchní oranžovou vrstvu slupky bez bílé měkké části, jen tak nebude likér hořký. U nás mizí závratnou rychlostí...



Na cca litr pomerančového likéru jsem potřebovala:
  • 0,7l kvalitní brandy
  • svrchní slupku ze šesti bio pomerančů
  • půl hrnku cukru
  • půl hrnku vody
  1. Pomeranče jsem si omyla a škrabkou z nich oloupala oranžovou část slupky. Slupky jsem napěchovala do láhve z průhledného skla, zalila jsem je brandy a zavíčkovala.
  2. Následující měsíc jsem láhev nechala stát na kuchyňské lince a čas od času protřepala, aby se ke všem částem slupky dostala brandy.
  3. Po měsíci jsem brandy dvakrát přefiltrovala přes kávový filtr, aby byla čirá, a připravila jsem si cukrový sirup. Na něj jsem na plotně rozpustila půl hrnku cukru s půl hrnkem vody.
  4. Pomerančovou brandy jsem pak promíchala s vychladlým cukrovým sirupem (množství dávejte podle vlastní chuti), nalila do čisté láhve a uskladnila ještě tak týden v lednici, aby se chutě prolnuly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)