2. února 2015

Falafel z červené řepy


Již dávno jsem zjistila, že při přípravě falafelu nemůžu použít konzervovanou cizrnu, protože pak vznikne z falafelu spíš kaše. Tradičně se i kvůli textuře používá cizrna, která se nechá přes noc nabobtnat a pak už jen mixuje a dochucuje. Tato varianta je zimní, nádherně karmínově rudá a chuťově svůdná právě díky červené řepě. Na přípravu nenáročná verze falafelu, která je místo smažení pečená v troubě.



Na 4 porce falafelu jsem potřebovala:
  • 100g suché cizrny, namočené přes noc
  • 150g červené řepy
  • malou cibuli
  • půl lžičky římského kmínu
  • sůl
  • 1 vejce
  • 4 vrchovaté lžíce mouky
  1. Přes noc namočenou a následně slitou cizrnu jsem přesunula do sekáčku, kam jsem přidala i na kousky nakrájenou oloupanou řepu, nadrcený římský kmín a cibuli. Vše jsem nasekala najemno, jak to jen šlo.
  2. Do cizrnovo řepné směsi jsem vmíchala vejce, sůl a mouku, aby vznikla poměrně kompaktní hmota, ze které se dají tvarovat kuličky.
  3. Vytvarovala jsem tedy kuličky o velikosti ping pongového míčku, které jsem rozložila na plech s pečícím papírem a jemně jsem je pokapala olejem. Falafely jsem pekla v troubě předehřáté na 200°C 20-30 minut.

Falafel jsem servírovala na domácí pitě se salátem a jarní cibulkou se zálivkou z bílého jogurtu a česneku.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)