12. ledna 2015

Polévka z černých fazolí s limetkou a koriandrem


V tuhle dobu asi drtivá většina lidí v rámci svého jídelníčku odlehčuje. Pokud i vy (stejně jako já), tahle polévka je přesně pro vás. Hutná, takže zasytí, je plná bílkovin a zajímavých chutí, takže není nudná. Fazole v podstatě můžete použít jaké chcete, ideálně černé, ale například s adzuki dle mého názoru nic nezkazíte. Paráda.


Inspirace odtud.

Na 4 porce jsem potřebovala:
  • olivový olej
  • 1 šalotku
  • stroužek česneku
  • chilli papričku
  • lžičku římského kmínu
  • hrnek přes noc namočených fazolí
  • 0,6 litru vývaru
  • šťávu z poloviny limetky
  • zakysanou smetanu a koriandr k servírování
  1. Na oleji jsem nechala zesklovatět nadrobno nasekanou šalotku, přidala jsem celý česnek, nasekanou chilli papričku a celý římský kmín. Všechno koření jsem opékala ještě asi minutu. 
  2. Do hrnce jsem ke koření přidala fazole a vývar a nechala pomalu dusit asi 3/4 hodiny, dokud fazole nezměkly. Podle potřeby jsem přilévala trochu vody.
  3. Vývar jsem společně s již měkkými fazolemi rozmixovala ponorným mixérem do hladka a polévku dochutila limetkovou šťávou.
  4. Servírovala jsem ji na talíři s trochou zakysané smetany a nasekaným čerstvým koriandrem.



2 komentáře:

  1. Musím se přiznat, že barevně a konzistencí se mi polévka nezdála. Ale chuťově je výborná. Spolu s nakrájeným avokádem, zcela sytý, dobrý a navíc zdravý ověd. Zařadila jsem ji spolu s polévkou z červené čočky mezi mé luštěninové oblíbené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že vizuálně to není žádná hitparáda, ale chuť to dožene ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)