5. října 2014

Hořčičné kuře


Pořídila jsem si velký oválný litinový hrnec na dušení, pečení i zapékání. Tyto hrnce jsou celkem univerzální a jídlo z nich chutná opravdu famózně, protože se litina rozehřívá rovnoměrně a teplo z ní sálá stejně tak. Jídlo má tak možnost pomalu vyvinout tu nejlepší chuť, kterou jste kdy okusili.


Výborné jsou tyto hrnce na pomalé pečení ať už na plotně nebo v troubě. Já musím říct, že mě příjemně překvapil a zatím jsem jen nadšená z toho, že ho doma mám. Na trhu je hodně značek, nejlepší jsou asi tradiční francouzské, do kterých ale budete muset zainvestovat, i když myslím, že se to určitě vyplatí. Můj je sice z Ikea, ale to mu neubírá na praktičnosti. Pevně doufám, že mi vydrží do stáří, protože s ním mám velké plány.


V litinovém hrnci jsem se rozhodla připravit následující recept, který jsem objevila zde. Byl vynikající.

Na 4 porce jsem potřebovala:
  • 30g pancetty
  • 1 menší cibuli
  • olivový olej
  • 3 kuřecí stehna rozdělená na horní a spodní
  • 3 lžíce hořčice + 1 na dokončení
  • špetku uzené papriky
  • půl lžičky sladké papriky
  • 1,5deci bílého vína
  • snítku tymiánu
  • sůl
  • 3 lžíce créme fraiche
  1. Nejprve jsem si dala marinovat kuře, v míse jsem kousky kuřete promíchala s hořčicí, uzenou a sladkou paprikou. Pancettu jsem nakrájela na kostičky a v hrnci jsem ji opekla dozlatova. Slaninu jsem pak vyndala, do hrnce dala na drobno nasekanou cibuli a nechala jsem ji zesklovatět. Cibuli jsem pak také vyndala a na troše oleje opekla kuře ze všech stran dozlatova.
  2. Kuře jsem z hrnce vyndala, vrátila jsem cibuli a pancettu, vlila jsem víno a s jeho pomocí odlepila připečené kousky z hrnce do tekutiny. Přidala jsem tymián a vrátila kuře, dosolila. Hrnec jsem přikryla pokličkou a nechala asi 40 minut probublávat, dokud nebylo kuře u kosti hotové.
  3. Do omáčky s kuřetem jsem vmíchala ještě lžíci hořčice, créme fraiche, případně ještě osolila, nechala krátce povařit a to už byl recept hotový.


3 komentáře:

  1. Jakou hořčici jste použila? Plnotučnou?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dijonskou, ale kdo má raději jemnější chutě, tak plnotučná by asi šla taky ;)

      Smazat

Za všechny komentáře děkuji :)