3. září 2014

Harissa


Máte-li rádi řízné jídlo, již dávno víte, co je sriracha a taky harissa. Oboje to jsou feferonkové omáčky a dnes se chci věnovat té druhé z nich. Harissa je typická pro blízkovýchodní kuchyni, kde jí dodává tu spalující horkost a úžasnou dráždivost.


Zcela jistě víte, že harissu koupíte v obchodě, velmi často je to však jakási napodobenina. Není nic bezvadnějšího, než si harissu vyrobit doma, pěkně poctivě. Její intenzita se odvíjí od pálivosti papriček, držte se pravidla, čím menší, tím pálivější. Pokud budete chtít harissu jemnější, nastavujte kapiemi do požadované pálivosti a ochuťte s ní třeba kuře, které upečete, nebo brambory.


Na 1 dávku harissy jsem potřebovala:
  • 50g sušených chilli papriček
  • 50g čerstvých chilli papriček
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • malou snítku koriandru
  • lžičku koriandrových semínek
  • lžičku římského kmínu
  • lžičku klasického kmínu
  • šťávu ze čtvrtiny citronu
  • špetku soli
  • (kapii podle potřeby a chuti)

  1. Sušené papričky jsem zalila vroucí vodou a nechala chvíli nabobtnat. Mezitím jsem nechala na suché pánvi chvilku opéct suché koření, aby se rozvonělo.
  2. Vodu jsem z papriček slila, vložila je do vysoké nádoby, přidala k nim čerstvé papričky a všechny zbylé ingredience včetně koření a ponorným mixérem důkladně rozmixovala najemno. Podle chuti je možné přidat trochu kapie, aby omáčka nebyla tolik pálivá.
  3. Harissu přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici, kde vydrží opravdu dlouho.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)