3. srpna 2014

Pesto trapanese


Víte, pesto nemusí být jenom bazalka a piniové oříšky. Nebo sušená rajčata. Asi jste již zjistili, že oříšky můžete poměrně libovolně obměňovat a připravit si taky třeba pesto s rukolou nebo špenátem. Pokud se ale ještě stále bojíte vlastnoruční výroby, tak přestaňte! O hodně přicházíte. Pesto se dá bezvadně použít na těstoviny, bruschetty, na pečené brambory nebo třeba ke grilovanému steaku či zelenině.


Klasické pesto genovese nechme stranou, já vám chci ukázat recept na pesto trapanese, tedy z města Trapani v Itálii. Toto pesto je tak trochu na pomezí s omáčkou, protože používá čerstvá rajčata. Je hotové raz dva a kromě klasických ingrediencí obsahuje i mandle. To vám bude určitě chutnat, ne?


Na jednu dávku (3-4 porce) pesta jsem potřebovala:

  • 2 větší rajčata
  • 1 malý stroužek česneku
  • 20g parmazánu
  • malou hrst mandlí
  • malou hrst bazalkových listů
  • olivový olej

  1. Rajčata jsem si nechala spařit horkou vodou, kde jsem je nechala asi minutu, a pak jsem je ponořila do studené vody, aby se dala lehce oloupat.
  2. Do malého mixéru (nebo i hmoždíře, chcete-li si dát práci) jsem vložila na větší kusy nakrájená oloupaná rajčata, přidala česnek, parmazán, mandle, bazalku a trochu oleje. Důkladně jsem pesto rozmixovala, podle potřeby ještě přidala olivový olej a přendala do uzavíratelné sklenice.
  3. Ve sklenici můžete pesto skladovat v lednici tak 2-3 dny, použít je můžete samozřejmě ihned.


2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)