24. srpna 2014

Lasagne s grilovanou zeleninou


Tyhle lasagně jsem před časem publikovala na výborném internetovém serveru worn.cz, a protože by rozhodně neměl chybět i tady, tak tady je. Recept jako takový má celkem zajímavou historii. 


Před lety jsem si velmi ráda čas od času v oddělení mražených potravin kupovala balení hotových lasagní s grilovanou zeleninou, které se jen dopekly v troubě. Byly opravdu famózní! Mezi mraženými potravinami byly kvalitou úplně někde jinde, bylo to tak jediné jídlo, které jsem se odvážila mražené koupit. No a u nás je pak přestali prodávat. Dlouhou dobu jsem smutně pokukovala v mrazáku, než jsem se nakonec odhodlala pro vlastní výrobu. A víte co? Byly opět famózní!


Na 6 porcí, mísu 30x25cm jsem potřebovala:

  • 1 větší cuketu
  • 1 větší lilek
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • olivový olej
  • balení lasagní
  • malou cibuli
  • stroužek česneku
  • 2x400g konzervu sekaných rajčat
  • tymián
  • sůl, pepř
  • špetku chilli
  • 300ml mléka
  • 60g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • špetku muškátového oříšku
  • 2 koule mozzarelly
  • 100g parmazánu

  1. Cuketu a lilek jsem nakrájela na plátky silné asi půl centimetru, papriky na tenké plátky. Takto připravenou zeleninu jsem ogrilovala na troše olivového oleje na grilovací pánvi (jde to i na kontaktním grilu), dokud se na nich neobjevila výrazná opečená mřížka.
  2. Nadrobno nasekanou cibuli a česnek jsem zpěnila na oleji a přidala sekaná rajčata a tymián. Omáčku jsem na mírném ohni provářela minimálně 20 minut, ideálně tak ¾ hodiny, na závěr dosolila, opepřila a přidala chilli. Během vaření jsem přidala i trochu vody, aby byla hotová omáčka polotekutá.
  3. Na bešamel jsem rozpustila na pánvi máslo, přidala mouku a za stálého míchání připravila světlou jíšku. Po malých dávkách jsem vmíchala mléko a nakonec dosolila a přidala muškátový oříšek.
  4. Začala jsem skládat ingredience do mísy. Začala jsem trochou rajčatové omáčky, na níž jsem rozložila část lasagní. Pokračovala jsem asi polovinou rajčatové omáčky, přidala polovinu plátků zeleniny, plátky mozzarelly a polovinu bešamelu. Vše jsem přikryla plátky lasagní a pokračovala zase omáčkou, zeleninou, mozzarelou. Celou mísu jsem zakončila bešamelem. Navrch jsem pak nastrouhala parmazán a zapékala v troubě předehřáté na 200°C asi 45 minut.


6 komentářů:

  1. Bešamel je pro mě další kuchařská výzva. :) V pátek jsem v Dobrém ránu na ČT2 odpověděla na anketní otázku, co zvládám levou zadní, co se mi dřív zdálo těžké, napsala jsem vaření a pečení... a vyhrála hrneček. :)

    OdpovědětSmazat
  2. Ahoj :) Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na právě zahájenou giveaway. Budu ráda, když se zůčastníš ! :) Corculum♥

    OdpovědětSmazat
  3. Lasagne jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel, určit tento recept ráda vyzkouším

    OdpovědětSmazat

Za všechny komentáře děkuji :)