9. července 2014

Zapečené caprese


Letní počasí a salát caprese jdou trochu ruku v ruce. Když začnou být k dostání dobrá rajčata, je to úplně o něčem jiném, takže caprese chutná jako v Itálii. Když se to tak vezme, tak Itálie dala světu ty nejdobřejší jídla, pizzu, těstoviny, sušená rajčata nebo kapary. No a taky salát caprese.


Spojení chutných rajčat a bazalky s jemnou chutí mozzarelly a řízný olivový olej mám moc ráda a vsadím se, že i mezi vámi nebude mnoho odpůrců. Celkem často si caprese děláme doma jako večeři, kterou mám připravenou od J. nejraději, protože on ho umí vytunit k dokonalosti. Jednou mě ale napadlo, co kdybych tenhle salát zkusila zapéct? 


A řeknu vám, že to byla dobrota! Navrch jsem přidala ještě olivy a jarní cibulku a bylo to prostě božské. No, zkuste sami.

Na 2 porce jsem potřebovala:
  • 2 velká rajčata nebo 3 menší
  • 1 mozzarellu (velcí jedlíci si dají asi 2)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pár kapek citronové šťávy
  • hrst černých oliv na plátky
  • 1 jarní cibulku na tenká kolečka
  • nasekanou bazalku
  • sůl
Spodek zapékací mísy jsem vymazala trochou oleje a navrstvila do ní střídavě plátky mozzarelly a rajčat. Navrch jsem nasypala olivy a jarní cibulku, vše jsem osolila, pokapala citronovou šťávou a olejem a dala zapéct do trouby předehřáté na 200°C asi na 15-20 minut.

Hotové caprese jsem posypala bazalkou a podávala s ogrilovanou bílou bagetou, kterou se dá skvěle vysát šťáva, kterou pustí při pečení rajčata spolu s olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)