4. února 2014

Ovesno-kokosové sušenky


Tyhle sušenky jsem před časem publikovala na blogu votočvohoz a už tehdy jsem uvažovala o tom, jestli si najdou svoje místo i tady. Nakonec jsem se rozhodla, že tu nemohou chybět.

Vše začalo tak, že jsem kupovala kokosové sušenky od jedné známé české firmy. Když jsem ale zjistila, že jsou zbytečně plné cukru a mouky, začala jsem se poohlížet po nějaké vhodnější domácí variantě. Prostudovala jsem spousty receptů a nakonec vypilovala tento.


Záleží na vaší troubě, ideálně by tyhle sušenky měly mít křupavý povrch a podle toho, jak silné je uděláte, taky možná měkký střed. Co ale rozhodně nechybí, je skvělá chuť a pár poctivých ingrediencí. Sváča za všechny peníze.


Na šest sušenek jsem potřebovala

  • dvě hrsti ovesných vloček
  • hrst strouhaného kokosu
  • zralý banán
  • lžíci medu

Do vysoké nádoby jsem nasypala vločky, kokos, na kousky nakrájený banán a med a s pomocí ponorného mixéru jsem vše rozmixovala na poměrně kompaktní hmotu. Nemá ale vzniknout homogenní kaše, spíš vločky by měly zůstat ještě na malé kousky.

Vlhkýma rukama jsem v hmoty vytvořila placičky, které jsem rozložila na plech vyložený pečícím papírem. Plech jsem pak dala péct do trouby předehřáté na 150°C asi na 30 minut, dokud sušenky nezezlátly a neměly křupavý povrch.

Pak už jen stačilo počkat, než vychladnou.