12. února 2014

Hovězí carpaccio


Správně ochucené syrové hovězí maso je prostě lahůdka, nemyslíte? Proto asi mám takový kladný vztah k tataráku a ještě víc asi ke carpacciu. Podle názvu je asi jasné, že jde o italský pokrm a jedná se vlastně o takovou variaci na tatarák. Samozřejmě v mnohem víc stylovější úpravě a servírování.

Připravit dobře carpaccio je mnohem těžší než tatarák. Nejenom tím, že je třeba maso nakrájet na velmi tenké plátky, ale také tím, že nelze svíčkovou nahradit žádným levnějším kusem hovězího. Je to pak poznat a zkazíte si správný dojem.


Jelikož to není žádná hračka, trvalo mi několik let, než jsem se v rámci přípravy dostala do takového stádia, že jsem spokojená s výsledkem natolik, abych vám ho mohla prezentovat. Jak připravit carpaccio se dozvíte v mnoha podobách, tady je ta moje.


Na dvě porce jsem potřebovala
  • kus svíčkové o váze asi 140-150g
  • hrubou sůl
  • pepř
  • tři lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pár kaparů
  • 2 hlavičky čerstvých žampionů
  • rukolu
  • parmazán

Každý s masem nakládá jinak, mě se osvědčilo jej nejprve nechat úplně zmrazit a pak asi půl hodiny před přípravou z mrazáku vyndat a nechat povolit. Jo, jsem asi barbar, ale právě tahle příprava je pro další postup nejlepší.

Maso jsem si položila na prkénko a ostrým nožem jsem z něj odkrajovala co nejtenčí plátky. Nic se neděje, když se vám některé nepovedou ideální, protože přijde další krok, rozklepávání.

Na pracovní plochu jsem si rozprostřela potravinovou folii, na ní plátek masa a ten jsem přikryla další folií. Pak jsem použila plochou paličku na maso (zásadně ne vroubkovanou) a maso jsem rozklepala na co nejtenčí plátek, aby skrz něj bylo až vidět. Plátek jsem opatrně přenesla na talíř a pokračovala pořád dál, až jsem měla všechny plátky hotové.

Na řadě je dochucení, množství dochucovacích ingrediencí berte pouze orientačně, musíte si sami zkusit, jaký poměr čeho vám bude chutnat nejvíc. Na talíři rozložené plátky jsem tedy pokapala citronovou šťávou a olivovým olejem. Na maso jsem rozložila tenké plátky žampionů, kapary, posypala hoblinkami parmazánu a přidala rukolu. Vše jsem ještě osolila hrubou solí a čerstvě namletým pepřem a podávala s bílou bagetou.


2 komentáře:

  1. Sbíhají se mi sliny! :) Tenhle způsob přípravy se mi líbí, ono doma krájet ty tenoučké plátky není jinak snadné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je moc dobré, právě díky téhle přípravě ho můžu dělat i doma, je to super!

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)