19. ledna 2014

Pečená ricotta se sušenými rajčaty a kapary


Máme nový rok a je zima, na zeleninu v obchodech raději ani nekoukat, natož na ty ceny. Vždycky v zimě si říkám, jestli se ty obchody náhodou nezbláznily, když chtějí takový majlant za oranžová rajčata bez chuti nebo naopak za exotické ovoce kdesi z dálky.

Jíst sezónně není žádný nový fenomén, dokud tady nebylo Tesco, Kaufland nebo třeba Lidl, tak lidem ani nic jiného nezbylo, než jíst sezónně. Dnes se po tom bláznivém kolotoči po převratu, kdy jsme si mohli koupit kdykoliv cokoliv, vracíme zpátky nohama na zem a nacházíme sezónní potraviny a přitom to není nic nového.


Takže v tuto dobu jíme dušenou mrkev a kořenovou zeleninu obecněji, orientujeme se přirozeně na hutnější jídla s menším množstvím zeleniny a když už zatoužíme po nějaké zelenině v dobrém stavu, použijeme třeba rajčata z konzervy (nic špatného na tom nevidím, sklidili je v sezónně a díky bohu za ně!).

V zimě doma používám větší množství různých konzerv a skleniček, které mají dodat zeleninovou složku naší potravě a šmrnc na chuti. Třeba sušená rajčata jsou výborná volba. Možná vás odradí vyšší cena, ale potřebujete jen malý kousek, aby se jídlo proměnilo a povýšilo hned o dvě - tři třídy výš, podobně je to třeba i s kapary. 

Na nákup rajčat doporučuju Makro a kdo nemá přístup, cenově dostupná jsou i ta v Lidlu. A ekonomicky výhodné balení kaparů mají třeba v Tescu. Když tohle přidám do ricotty a sem tam něco navíc a vznikne naprosto skvělá dobrota ze středomoří, která vám nedá poznat, že jsme uprostřed zimy. 


Na dvě porce zapečené ricotty jsem potřebovala:

  • 250g ricotty
  • 2 bílky
  • 2 sušená rajčata
  • lžičku kaparů
  • malou hrstičku rukoly nebo špenátu (tady se hodí i listový mražený - rozmrzlý)
  • 20g parmazánu
  • olivový olej

Troubu jsem si předehřála na 200°C. Ricottu jsem promíchala s bílky, nakrájenými sušenými rajčaty, kapary, rukolou a parmazánem a rozdělila do dvou malých zapékacích misek. Misky jsem pak dala péct asi na 20 minut, doku nebyla ricotta pevná.

Ricottu jsem opatrně vyklopila na plech, pokapala olivovým olejem a dala péct ještě asi na 15 minut, aby povrch ricotty zezlátl. Zapečenou ricottu jsem servírovala vlažnou spolu s čerstvou bagetkou jako večeři. Množství ale vystačí i jako občerstvení na menší párty.


Tohle jídlo je poměrně variabilní, kdysi jsem ho viděla v Apetitu s černými olivami a tymiánem, takže náplň je v podstatě čistě na vás. Ricottu jsem nikdy neměla moc ráda kvůli její nanicovaté chuti, až tohle jídlo mi v podstatě ukázalo, jak je skvělá!