2. prosince 2013

Kakaový koláč s jablky


Nedávno jsem někde četla, že jablka jsou nejkonzumovanějším ovocem v našich končinách. No, ještě aby ne, když je najdete na každé stráni, třeba i planá. Naši jednou do roka chodí za město na jablka, která nikomu nepatří, a mamka je pak zavařuje na zimu strouhaná na štrůdl a další koláče. 

Vždycky se seberou s batohama a jdou, za to je celkem obdivuju. Jako menší jsem chodila s nimi a pamatuju se, jak jsem se občas styděla, když jsme někoho potkali. Přeci jen, jablka na stromech nebyla ničí, takže v podstatě vlastně všech. Kradli jsme je tak každému kolemjdoucímu.


Dnešní recept jsem vymámila z máminých poznámek, jde o koláč, který čas od času dělá, a já ho mám moc ráda. Jablka v něm možná až tak neucítíte, ale díky nim je korpus pěkně vláčný. Je i pěkně nakyslý, což příjemně doplní vrchní poleva z čokolády a zakysané smetany nebo jogurtu. Samozřejmě jsem si recept trochu upravila.


Na koláč o průměru 24 centimetrů jsem potřebovala:
  • 2 vejce
  • 200g polohrubé mouky
  • 150g cukru
  • 50g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 300g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
  • prášek do pečiva
  • 100g čokolády
  • 3 lžíce bílého jogurtu

Vejce jsem si rozdělila na žloutky a bílky. Žloutky jsem v míse promíchala s moukou, cukrem, máslem, kakaem, jablky a práškem do pečiva, abych vytvořila těsto. 

Bílky jsem vyšlehala do sněhu, který jsem pak opatrně vmíchala do již připraveného těsta. Těsto jsem nalila do dortové formy, kterou jsem si vymazala máslem a vysypala moukou. Formu jsem dala péct do trouby na 175°C asi na 30-45 minut. Z hotového korpusu by měla špejle vyjít čistá.

Když se koláč upekl, nechala jsem ho vychladnout a vyndala jsem jej z formy. Připravila jsem si polevu, na kterou jsem rozpustila čokoládu a vmíchala do ní jogurt. Polevou jsem pak pomazala vrch koláče.