21. prosince 2013

Havran


Tak co, už máte všechny dárky zabalené? Já balím vždycky až 24. prosince dopoledne, takže mě to teprve ještě čeká. Všechny blogy jsou doslova zavalené recepty na cukroví - ta klasická, ale najdete i modernější verze. Já si ale myslím, že s cukrovím už toho bylo dost, teď je čas na alkohol!


Dokážete si představit Vánoce bez popíjení domácího vaječného koňaku? Já rozhodně ne. A protože ořechového Magistra jsme už dávno vypili (tutově se pustím do jeho přípravy příští rok, podle složení to nebude nic těžkého), začínám s mícháním koktejlů, což mi obvykle vydrží až do Silvestra.

V barech nám s J. obvykle servírují koktejly přesně naopak. On má rád sladké lepihuby a já něco říznějšího. Doma tento problém naštěstí odpadá. Kdesi jsem objevila recept na koktejl Crow - Havran. Je to jeden z těch silnějších, takže nic pro slabé povahy. Výhodou tohoto koktejlu jako všech bez bublinek je to, že se dá udělat ve větším množství, a pak už můžete jen dolívat podle potřeby do skleničky a následně do sebe.


Na 1 havraní koktejl je třeba
  • 0,5dcl whiskey
  • 0,5dcl citronové šťávy
  • lžičku grenadiny
  • led

Do shakeru jsem si vhodila pár kostek ledu, přilila všechny tekuté ingredience a promíchala. Pak přes sítko nalila do skleničky a zapomněla na ten předvánoční shon.

Něco takového se mi přesně hodí k Edgaru Allanu Poeovi. Určitě popíjel nějaký takový koktejl, když psal Havrana.