2. listopadu 2013

Marinovaný lilek


Líný víkend, jak často se vám poštěstí takový zažít. Vstanete si v kolik chcete, hezky pomalu se rozkoukáváte, žádný spěch a nutnost organizace. Během dopoledne si připravíte brunch a pomalu ho vychutnáváte u knížky, televize nebo při povídání s rodinou. Abych řekla pravdu, tyhle víkendy jsou pro mě velikou vzácností.

I když se snažím si takový víkend vyšetřit, příliš se mi to nedaří. Tento víkend je asi tak napůl líný, sice vlastně celkem odpočívám a brunch už mám za sebou, ale taky jsem už vyskládala nádobí do myčky a pračka už pere první dávku prádla. Víte co, víkend je na vás, jaký si ho uděláte. Důležité je se zregenerovat a být spokojení.


Dnes pro vás mám recept na marinovaný lilek, který je důkazem, že nemusíte mít venkovní gril, abyste si mohli udělat grilovaný lilek. Trikem je marináda, do níž lilek naložím až po tepelné úpravě. Chuť tak bude moci pozvolna prostupovat dovnitř, žádný spěch, jako o líném víkendu.


Na marinovaný lilek jsem potřebovala

  • 1 střední lilek
  • slunečnicový olej
  • šťávu z poloviny citronu
  • trochu olivového oleje
  • snítku hladkolisté petržele (buď listy nebo stonky)
  • sůl a pepř

Lilek jsem nakrájela na podlouhlé plátky o výšce asi 1 centimetr. Na grilovací pánev jsem nalila olej, rozpálila a lilek postupně z obou stran ogrilovala doměkka.

Mezitím jsem si připravila marinádu. Na ní jsem smíchala trochu olivového oleje s citronovou šťávou, nadrobno nasekanou petržel, dochutila pepřem a solí a lilek z obou stran pokapala nebo potřela touto marinádou. 

Lilek jsem nechala marinovat alespoň čtvrt hodiny, ale ideálně tak hodinu i dvě. Lilek je pak dobrý studený s bagetou nebo i v teplé variantě.