22. října 2013

Tagliatelle s hřiby


Prý stále rostou, nevíte? Já tedy ano. Neustále slyším z různých zdrojů zvěsti o tom, že houby v okolí se nehledají, ale jednoduše chodí sbírat do lesa po kilech. Že je to pravda, o tom svědčí naše zkušenost. To jsme takhle měli pracovní akci v lese, kde taky vypomáhal i J. Ve volném čase si "odskočil" do lesa a já tam tak stojím a najednou slyším: "Jé, hele, tady je hřib! A velikej!"


A taky že jo. Takhle velkého hřiba ve skvělém stavu jsem snad ještě nikdy neviděla. A klasicky jsem hned myslela na to, jak ho v kuchyni připravit, protože jen tak nasušit by byla škoda. Ale nemusela jsem ani moc přemýšlet, věděla jsem přesně, na co hřib využijeme. Už dlouho jsem chtěla připravit těstoviny s hřiby a tak to i dopadlo.


Na dvě porce těstovin s hřiby jsem potřebovala

  • dvě porce těstovin tagliatelle (ideálně domácí)
  • olivový olej
  • dva velké stroužky česneku
  • jeden veliký hřib nebo tři hřiby střední velikosti
  • snítku tymiánu
  • deci bílého vína
  • sůl
  • trošku hladkolisté petžele
  • volitelně parmazán

Nejprve jsem si uvařila těstoviny v osolené vodě al dente.

Na slušné dávce olivového oleje jsem krátce zpěnila na plátky nakrájený česnek a hned jsem přidala na kousky nakrájené hřiby, které jsem chvíli ze všech stran opekla. Přidala jsem k nim nasekaný tymián a zalila bílým vínem, které jsem nechala vyvařit do jemné omáčky. 

Nakonec jsem přihodila hotové těstoviny, osolila, přidala nasekanou petržel, promíchala a rozdělila do dvou talířů. Na závěr je možné pokrm doplnit čerstvě nastrouhaným parmazánem, ale myslím, že to rozhodně není nutné.


Jak jste na tom vy s hřiby, jejich hledáním a oblíbenými pokrmy s nimi?