27. října 2013

Kohout na víně


Už je tady podzim, čas zabíjaček, pečení vdolků a hus nebo kachen se zelím a knedlíkem. Mě se bohužel podařilo na prodloužený víkend omarodit, takže u nás doma rozhodně nic takového nečekejte. Vlastně jsem ani celou takovou velkou husu nebo kachnu ani nikdy sama nepřipravovala, to vždycky mamka. No, alespoň se budu mít kde učit, až se do toho pustím. A věřím, že mě čekají ještě zajímavé chvíle při pečení těchto opeřenců.


Symbolicky se s vámi chci aspoň podělit o úpravu jiného opeřence, kohouta na víně. Klasický francouzský recept, kde si můžete kohouta, slepici nebo třeba i kuře vychutnat svátečním způsobem. Dejte si práci a sežeňte kvalitní slepici nebo kohouta a věřte, že na takto upravenou drůbež jen tak nezapomenete. Utáhnete na ní i zapřísáhlé nepřátele "levného" kuřecího masa.

Recept je ze slavné kuchařky Mastering the Art of French Cooking od Julie Child, ta ale k úpravě doporučuje kuře. Pokud použijete podle tradice starší kus, musíte počítat s tím, že nejde o rychlé vaření. Když si počkáte, všechny chutě se krásně prolnou a vznikne božská pochoutka. Zde je recept v mé úpravě.


Pro šest osob jsem potřebovala

  • 1 menšího kohouta naporcovaného na 6 částí
  • 2 plátky slaniny
  • sůl a pepř
  • 1/2 litru dobrého červeného vína
  • 1/4 litru silného bujónu
  • lžíci rajčatového protlaku
  • dva stroužky utřeného česneku
  • snítku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • dvě lžíce másla
  • dvě lžíce hladké mouky

Slaninu jsem si nakrájela na kousky a opekla dozlatova. Pak jsem jí vyndala z hrnce stranou. Na oleji ze slaniny jsem ze všech stran nechala zatáhnout kohouta. Slaninu jsem vrátila zpět ke kohoutovi, vše zalila vínem, bujónem, přidala protlak, tymián, bobkový list, česnek, sůl a pepř a nechala dusit.

Když se tekutina zredukovala a kohout dostatečně změkl (což trvalo asi 1,5 hodiny), vyjmula jsem kohouta stranou a odstranila tymián a bobkový list. Tekutinu jsem ještě svařila, aby jí bylo tak 3 deci. V misce jsem si smíchala změklé máslo s moukou do pasty a šlehací metlou zašlehala do horké omáčky. Tu jsem přivedla k varu a ještě chvíli povařila.

Nakonec jsem kohouta vrátila do omáčky a nechala společně prohřát. Podávala jsem s bagetou, ale stejně tak by kohout byl dobrý s bramborami.