13. října 2013

Harira


O mém vztahu k polévkám již všichni dobře víte. Vydatné polévky vystačí i na celé jídlo, takže je můžete jíst k obědu nebo k večeři. Ale co třeba k snídani? Napadlo to někdy někoho? Mě osobně to vždycky přišlo celkem na hlavu. Když jsem byla menší, táta často míval k snídani třeba polévku. S odstupem času jsem ale přišla na to, že to není úplně špatný nápad!


Já ráno nemůžu snídat teplý čaj, protože je mi po něm těžko, neptejte se mě proč. Ale s polévkou to takhle nemám. Je jasné, že asi nebudete snídat polévku, když pak pospícháte do školy nebo do práce, ale o víkendu? Proč ne. Dostanete kvalitní pokrm, který můžete usrkávat třeba až do oběda. Taková líná snídaně, na to by mě užilo.

S polévkou jsem vstávala právě dnes. Původně bylo v plánu uvařit ji k obědu, ale tak nějak jsem se do toho pustila již po probuzení a tak krásně to vonělo, že jsem si musela dát hotovou polévku hned, jak se dovařila, tedy k snídani. 

Harira je marocká polévka z luštěnin a rajčat, často doplněná masem. Můj vztah k marocké kuchyni je veskrze pozitivní, takže když jsem hariru poprvé ochutnala na Apetit pikniku z Polévkárny, bylo rozhodnuto. Od té doby se mi harira honila hlavou a konečně nadešel ten pravý čas, abych ji připravila vlastnoručně. Nakonec mám pořádný kotel polévky, ale myslím, že to nevadí, protože i tak zmizí hodně rychle. Receptem jsem se inspirovala zde.


Na šest porcí jsem potřebovala

  • hrst hladkolisté petrželky
  • rozmixovanou jednu cibuli
  • rozmixované jedno rajče
  • litr a půl vody
  • lžičku kurkumy
  • lžičku sušeného zázvoru (nebo čerstvého)
  • lžičku drceného římského kmínu
  • chilli
  • sůl
  • konzervu sekaných rajčat
  • olivový olej
  • konzervu cizrny
  • tři vrchovaté lžíce mouky
  • hrst čerstvého koriandru

Nejprve jsem si nalila do hrnce vodu, přidala nasekanou petrželku, cibuli a rajče a začala jsem vařit. Vzápětí jsem přidala koření, tedy kurkumu, zázvor, římský kmín a chilli a vše přivedla k varu.

Když se začala polévka vařit, přidala jsem konzervu rajčat, trochu olivového oleje a sůl a vařila asi 20 minut. Pak jsem ještě přidala cizrnu a vařila dalších pět minut.

Když se cizrna prohřála, důkladně jsem rozmíchala mouku v hrnku vody a přidala do polévky. Polévku jsem provářela dalších asi 10 minut. Nakonec jsem již jen přidala nasekaný koriandr, dosolila, promíchala a vypnula plotnu.