19. srpna 2013

Sicilská Caponata


Kuchařky Jamieho Olivera jsou výborné, mám jich doma hned několik a listuju si jimi jen tak pro zábavu. Na Jamiem je vidět, že má opravdovou vášeň pro jídlo, což se jednoznačně cení. Umí také hledat stále nové zajímavé recepty, takže se rozhodně nebudete nudit. Stejně jako já má Jamie v oblibě italskou kuchyni, i když ono není ani divu. Je to kuchyně pracující s nenáročnými a čerstvými surovinami, které proměňuje v chuťový koncert. Nejinak je to i v receptu z Jamieho kuchařky Jamie´s Italy, v sicilské caponatě. Je to totiž opravdu jednoduchý recept z několika málo ingrediencí, ale naprosto vás dostane. Jak Jamie píše, na Sicílii caponatu jedí teplou jako zeleninovou přílohu nebo studenou jako předkrm. My jsme jí měli teplou jako hlavní jídlo s pečivem a rozhodně to ničemu nevadilo.



Na dvě porce jsem potřebovala
  • dva menší lilky
  • čtyři čerstvá rajčata
  • hrst zelených oliv
  • olivový olej
  • čtyři lžíce bílého vinného octa
  • lžíci kaparů
  • sušené oregano
  • sůl, pepř
  • velký stroužek česneku
  • malou cibuli
  • hrst hladkolisté petržele


Na pánvi jsem na olivovém oleji opékala na větší kousky nakrájený lilek s oreganem, aby lilek zezlátl ze všech stran - opatrně s olejem, lilek jej nejprve nasákne, ale zase vypustí. K lilku jsem pak přidala nadrobno nasekanou cibuli s česnekem a petrželí a ještě chvíli opékala.

Přisypala jsem olivy a kapary a zalila octem, vše jsem provařila, dokud se ocet nevypařil. Pak jsem přidala nasekaná rajčata a vařila na mírnějším plameni, dokud rajčata nezměkla. Caponatu jsem nakonec dosolila, dopepřila a mohla jsem podávat.


Jak jsem říkala, caponatu je možné jíst i studenou jako předkrm, což by bylo určitě moc fajn. Nevím ale, jak vydržet a nespořádat jí ještě teplou. Pokud vymyslíte nějaký postup, neváhejte mi napsat!