13. července 2013

Spaghetti puttanesca


Špagety sem, špagety tam. Mohli bychom je u nás jíst na kila. Tento recept (původní italský) je opravdu jednička, až si říkám, proč jsem se ho jala zkoušet až teď a nepřišel na řadu o hodně dříve. Překlad názvu je poněkud vulgární (prohledejte internet) a říká se, že se skutečně připravoval s italských nevěstincích. Nevěstky nebo ne, nedají se jim upřít opravdu vybrané chutě a nápad. Ančovičky rajčatovou omáčku pěkně dochutí a nebojte, i když rybky právě nemusíte. Ančovičky jí dají silnou chuť, o rybině se rozhodně nedá hovořit. Občas tak přemýšlím, jaké by to bylo, kdybych se narodila v Itálii. Moře, příjemné podnebí, rodinný život na venkově a ta nejlepší jednoduchá kuchyně. Co víc si přát...




Na dvě porce jsem potřebovala
  • množství špaget pro dva
  • konzervu kvalitních sekaných rajčat
  • olivový olej
  • dva stroužky česneku
  • chilli paprička
  • 4 filátka ančoviček
  • sůl a pepř
  • hrst černých oliv
  • lžíce kaparů
  • bazalka na dokončení

Špagety jsem si uvařila al dente. Na oleji jsem zesklovatěla nasekaný česnek a chilli papričku, přidala jsem ančovičky a sekaná rajčata a nechala provářet. Po čtvrt hodině jsem přidala kapary, olivy, dosolila a opepřila a nechala prohřát asi pět minut. S hotovou omáčkou jsem promíchala špagety a na talíři ještě posypala bazalkou.