21. května 2013

Tart s chřestem a kozím sýrem


A je tu při pěkném odpoledni recept na výborný tart s chřestem. Výhodou receptu je, že se dá během přípravy zmrazit a potom již jen stačí vytáhnout z mrazáku a upéct. Tajuplná pozitiva mrazáku jsem takto začala uplatňovat v podstatě až s nástupem do práce, kdy večer už v týdnu obvykle není moc energie k vytváření kulinárních zázraků na druhý den k obědu.




Tohle je tedy takový instantní zázrak z mrazáku, za který se rozhodně nemusíte stydět a nikdo rozhodně nepozná, že nebyl připravený jen minutku před podáváním. Na první pohled by mě to ani nenapadlo, ale spojení chřestu a kozího sýra je opravdu výborná kombinace. Dokážu si to představit i ve zmenšené verzi jako kanapky na nějakou hogo fogo párty.



Na čtyři porce jsem potřebovala
  • jedno listové těsto
  • jeden svazek zeleného chřestu
  • kelímek zakysané smetany
  • 30g čerstvého kozího sýra
  • sůl
  • olej


Nejprve jsem si připravila listové těsto, které jsem rozválela na tenko a rozdělila na čtyři stejné obdélníky. V misce jsem si smíchala zakysanou smetanu s kozím sýrem a podle chuti dosolila. Směs jsem rozdělila na obdélníky a pomazala je až skoro ke krajům.

Spodní třetinu chřestu jsem oloupala škrabkou, pokapala olejem ze všech stran a pokladla jím namazané těsto tak, že se špičky s konci střídaly cik-cak. V tuhle chvíli můžete tarty nechat zmrazit na později, nebo je rovnou upečte v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut dozlatova.

Zkoušela jsem obojí a délka pečení se příliš nemění, je však třeba sledovat barvu těsta a podle toho dobu jemně zkrátit nebo prodloužit.