7. května 2013

Chřestové slavnosti v Hostíně u Vojkovic


Dnes jsem pro vás připravila krátký příspěvek z chřestových slavností, na které jsme se s J. a našimi maminami vypravili o víkendu. Pokud o chřestu v Česku nic netušíte, doporučuji můj článek na Generaci21, který vás dostane alespoň trochu do obrazu. V Hostíně u Vojkovic již několikátým rokem probíhají chřestové slavnosti, které tam pořádá společnost Český chřest, obhospodařující místní chřestové plantáže.



Na chřestové slavnosti jsme se vydali hlavně za jídlem, kdo by to byl čekal. Sezóna chřestu je v plném proudu a jelikož máme chřest doma opravdu rádi, nebylo nad čím rozmýšlet a jeli jsme. Už na začátku byla milým překvapením hosteska, kterou chudáka usadili kamsi mezi pole, aby nás navedla alternativní cestou na místo konání, jelikož na klasické cestě opravovali železniční přejezd. Když jsme tam dorazili, musím říct, že na začátek jsem byla trochu překvapená, čekala jsem totiž větší událost. Nakonec ale musím říct, že velikost byla tak akorát dostačující a mile přátelská.

Automatická loupačka chřestu

Prague catering zajišťoval hlavní degustační chody, které můžete vidět na fotkách. Já musím říci, že mi opravdu chutnaly, některé více, některé by mohly být samozřejmě lepší, každopádně celkový dojem z jídel na mě působil opravdu dobře. Cena více než lidová, nekupte to :D. Nechybělo ani kvalitní víno, možnost koupit čerstvé těstoviny a samozřejmě čerstvý chřest. J. si tam šel vystát frontu, za což mu děkuji, a nakoupil nám zásoby chřestu za více než výhodnou cenu. Takže teď si doma chřestujeme o sto šest, čekejte recepty, bude jich hned několik.
Prodej čerstvého chřestu, v pozadí plantáž či políčko


Zvláště ta bylinková strouhanka mi chutnala

Můj přiblblý výraz nevnímejte, chřest se mi dostal na mozek...

Speciální místo si v tomto příspěvku vysloužil místní domorodec, který se vlastně asi omylem vyskytl na slavnostech a dal se s námi do řeči. Snažil se nás přesvědčit, že chřest vlastně ani moc dobrý není, protože si k němu sám vztah nikdy nenašel, masu se přeci nevyrovná (no jo, o tomhle už jsem psala v příspěvku o flank steaku), a že místní chřest vůbec nejedí. No, zviklat jsme se nenechali, každopádně děkujeme za vtipný rozhovor a zdravíme!


Bohužel jsem nestihla komentovanou prohlídku pěstování chřestu, nějak jsem myslela, že bude každou hodinu, ale nebyla. Škoda. Budu se holt muset naučit pěstovat chřest sama. Ale na to je ještě dost času, momentálně ho nemám kde vysadit...