30. dubna 2013

Marinovaný flank steak


A je to tady, kus masa. Na začátek bych chtěla říct, že mám takový dojem, že Češi by nejraději jedli jenom maso. Čím víc, tím lépe. A kde není maso, tak se to vlastně nedá považovat za (pořádné) jídlo. Naštěstí nemám okolo sebe velký okruh takto smýšlejících lidí, ani by se u mne asi nenajedli. Jednou za čas ale nevidím na kusu masa nic špatného. Zkuste flank steak, je to příjemná změna.



Flank steak je poměrně cenově dostupný druh steaku, který vás potěší svou šťavnatostí. Flank steak je vlastně kus masa z hovězího pupku, vyznačuje se poměrně dlouhými svalovými vlákny a je nízký. Připravuje se jako jeden kus a následně se krájí na (velmi) tenké plátky. Pokud budete chtít koupit maso na tento steak, radím, abyste se vyhnuli supermarketům a zašli si do dobrého řeznictví. Ono najít si dobrého řezníka je totiž základ. Hledejte tam kus masa popsaný jako pupek a chtějte maso z mladého býka, pak by měl ten váš steak dopadnout dobře.

Je sice pravdou, že české hovězí není na steaky moc vhodné, protože se řezníci nenaučili maso "stařit" a prodávají i maso z poměrně starých kusů, přičemž z takového vás očekává spíše "žvýkačka" než chuťový zážitek. Ale české hovězí bych zas tak úplně nehanila, musíte jen více vybírat. Flank steak se úžasně hodí na marinování, proto jej dopředu pěkně naložte třeba do mojí marinády.


Na dvě porce jsem potřebovala
  • asi 300g hovězího pupku
  • tři lžíce olivového oleje
  • dvě lžíce balzamikového octa
  • lžičku dijonské hořčice
  • utřený stroužek česneku
  • špetku oregana
  • půl lžičky uzené papriky 
  • sůl
V misce jsem si smíchala marinádu, olej, ocet, hořčici, česnek, oregano a uzenou papriku. Do marinády jsem dala přes noc marinovat pupek, čas od času jsem jej v marinádě otočila.

Druhý den jsem si rozpálila grilovací pánev jak jen to šlo. Maso jsem vyndala z marinády a nechala z obou stran dostatečně zatáhnout. Intenzitu tepla jsem pak snížila asi na polovinu a dopékala do žádoucí propečenosti. Do masa nepíchat! Vytekla by šťáva.


Já používám takovou pomůcku, maso je téměř syrové, když na zmáčknutí vypadá tak, jako bych zmáčkla ukazováčkem sval pod palcem na jedné ruce. Medium je jako když jej zmáčknu prostředníčkem a propečené malíčkem. Doporučuji jej propékat tak na medium, pak je asi nejlepší. Po opečení jsem nechala maso asi 5-7 minut odpočinout, aby v něm po nakrájení zůstala šťáva, osolila a nakrájela jej na tenoučké plátky.

Během odpočívání masa jsem si udělala zeleninovou přílohu, marinádu jsem vylila na pánev, přidala k ní na kusy nakrájenou jarní cibulku a nechala opéct dohromady. Nakrájený flank steak jsem pak podávala s touto cibulkou a bagetou.