22. dubna 2013

Celerové pyré


Zeleninu jsem do různých příloh začala propašovávat už docela dávno. Tak třeba mrkev do bramboráků, mrkvové hranolky, o cibulce ve šťouchaných bramborách ani nemluvím. Stejně tak už jsem třeba mrkví nastavovala pyré z brambor a i celer jsem k bramborám vyzkoušela.

Nikdy mne ale nenapadlo udělat pyré jenom z celeru, recept na něj jsem objevila až nedávno v Jamieho kuchařce "Jamie´s Kitchen" a opravdu mne zaujal. Velký celer byl v poslední bedýnce, nic tedy vaření nebránilo. Výsledná chuť mne překvapila svou jemností, kterou jsem od celeru rozhodně nečekala.




Pyré zasytí jako klasická příloha a příprava je velmi jednoduchá, takže opravdu doporučuji (já jsem jím doplnila grilovaného lososa - fotku najdete na instagramu).

Na dvě porce jsem potřebovala
  • jednu velkou bulvu celeru
  • dvě lžíce másla
  • sůl

Celer jsem oloupala na bílou dřeň, nakrájela na větší kostky a dala do osolené vody povařit doměkka. Vodu jsem pak slila (,ale nevylila, možná se totiž bude hodit), přidala jsem máslo a rozmixovala ponorným mixérem dohladka. Pokud je pyré příliš husté, je možné přidat trochu vody z vaření tak, aby konzistence odpovídala vaší představě. Pak už jen kaši dosolit a může se podávat.

Pokud chcete pyré opravdu hladké, přidejte místo vody trochu mléka nebo smetany, takhle ale zůstane víc rustikální a tak se mi to i více líbí.