8. ledna 2013

Řecký salát

Je pravda, že přes zimu není zelenina nic moc a navíc je dovozová, takže v rámci salátů není o co stát. Pokud ale kápnete na kvalitní zeleninu jako já, je možné si i v tuhle dobu salát připravit. 

Já jsem v rámci jídel poslední dobou nějaká vzpomínková, řecký salát mi totiž připomíná naši posvatební dovolenou, kterou jsme v podstatě strávili jezením tohoto salátu, protože na Rhodosu, kde jsme byli, ho podávali snad ke všemu.




To byly souvlaki v pitě s řeckým salátem, řecký salát k tomuhle a k tamtomu, i na snídaňových stolech ho měli. Naprosto nezapomenutelný ale byl velký talíř klasických řeckých jídel, kde taky nechyběl. Každopádně tento salát je dost známý, ale zaujaly mě tam i jiná jídla, do kterých se chci v budoucnu pustit.


Na dvě porce jsem potřebovala:

  • půlku salátové okurky
  • čtvrt kila bio cherry rajčat
  • hrst černých oliv (ideálně kalamata, ale v nouzi postačí i klasické)
  • asi 50 gramů sýru feta
  • hrubá sůl
  • oregano 
  • olivový olej
Příprava je opravdu jednoduchá, rajčata i okurku jsem nakrájela na kousky, přihodila olivy a na kostky nakrájenou fetu. Vše jsem promíchala se solí, oreganem a olivovým olejem a mohlo se podávat.