13. ledna 2013

Citronové kuře


V současné době si hledám práci. Po tom, co jsem již jednu měla nadosah a nakonec to nedopadlo, můj elán trochu opadl. Po Novém roce nabídek opravdu moc není, ale různých inzerátů přibývá, takže je kam posílat životopisy a tak dále.

Když už si člověka konečně alespoň pozvou na pohovor a nejenom ignorují váš dopis, je to zázrak. Vtipné ale pak je, že i když slíbí, že se do středy ozvou telefonem, dočkáte se až v neděli neosobního emailu s tím, že jste nepostoupili.




Myslím si, že i v rámci takovýchto jednání by měli být lidé slušní a přímí. Alespoň už vím, že s takovými pracovat nechci a pokud bych postoupila, zjistila bych to možná až pozdě. Prostě žádám slušné a dospělé chování, je to tak těžké? 

Jelikož nemám co jiného dělat, než hledat práci, tak se snažím alespoň vytvářet to teplo domova a něco dobrého vytvářet. V mém receptu jde spíše o půlku kuřete než celé kuře... Neustále někde slyším chválu na kuře s citrónem, jaká je to dobrota a nejlepší kuře co kdy kdo jedl.

Tak jsem zaštrachala v receptech a objevila jeden v Albertu v kuchyni v sekci Poprvé s Ditou P. nebo jak se to jmenuje. Výsledek mě potěšil, byl dobrý, ale že by to bylo to nejlepší pečené kuře, co jsem kdy jedla, to opravdu ne.

Na čtyři porce jsem potřebovala:

  • půlku pěkného kuřete
  • 30 gramů změklého másla
  • polovinu citronu
  • drcený stroužek česneku
  • lžičku majoránky a tymiánu
  • sůl a pepř
Předehřála jsem si troubu na 200°C a pustila se do přípravy. Máslo jsem smíchala s česnekem, nastrouhanou kůrou z poloviny citronu, majoránkou tymiánem a pepřem.

Kuřeti jsem opatrně nadzdvihla kůži na prsou a vložila část másla, zbytkem másla jsem pomazala i celou kůži zvenku. Zbytek citronu jsem nakrájela na menší kousky, položila ho na dno pekáče a na něj jsem položila kuře.

Celé jsem jej obložila nakrájenou mrkví a bramborem, podlila trochou vody a vše pěkně osolila. Dala jsem na 20 minut péct, po dvaceti minutách jsem pekáč přikryla alobalem a pekla dalších čtyřicet minut. Potom jsem alobal sundala, vše polila vypečenou šťávou a pekla dalších asi 20 minut dozlatova.