17. prosince 2012

Prosincové Daring cooks challenge: Pastýřský koláč


Konečně mě přijali do Daring kitchen. Už se tam hlásím od srpna, ale jelikož měli nějaké potíže na stránkách, přijetí mi přišlo až minulý týden. Pro ty, kdo neví, o co jde, je to stránka sdružující foodblogery a další nadšence do vaření.

Každý měsíc je uveřejněna výzva, tedy určitý recept, který je třeba uvařit. Můžete se stát daring cook nebo daring baker, je to na vás. Jelikož ale sladké není právě mé nejoblíbenější, moje volba byla jasná.

Prosincová výzva byla docela jednoduchá, připravit vrstvený pokrm, na jehož vrchním patře je bramborová kaše a celé je to zapečené. Takhle se tradičně připravuje francouzské Paté chinois nebo anglický Pastýřský koláč. Tohle jídlo se obvykle sestává ze zbytků z předešlého oběda a dá prostor přetvořit je ve zcela nový pokrm.

Nikdy jsem takové jídlo nejedla, až v podstatě nedávno, kdy jsem si z Marks&Spencer koupila již hotový pastýřský koláč s jehněčím. Zajímavé a pro Čechy asi docela netradiční. Jako inspiraci jsem použila recept z internetu.


Na čtyři menší porce jsem potřebovala:

  • 150 gramů dobrého mletého hovězího masa
  • půl hrnku nastrouhané mrkve
  • na kostičky nasekanou cibuli
  • dvě lžíce rajského protlaku
  • hrnek hovězího vývaru
  • tymián
  • pepř
  • olej
  • čtyřem porcím odpovídající množství bramborové kaše 
  • trochu cheddaru
Na oleji jsem asi pět minut opékala cibuli s mrkví, dokud nezměkly. Zeleninu jsem pak dala stranou a na pánvi opekla hovězí maso, přidala protlak a ještě chvíli opékala.

Pak jsem přilila vývar, přidala opečenou zeleninu, tymián a pepř a povařila tak, aby omáčka byla docela hustá. Směs jsem pak rozprostřela v zapékací míse a navršila na ní bramborovou kaši.

Nakonec jsem navrch nastrouhala trochu cheddaru a vše dala do předehřáté trouby na 180°C asi na 20 minut zapéct dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)